Сирийският президент Башар Асад обяви всеобща амнистия. В съобщение с надпис „Важно" се посочва, че Асад ще помилва всички, извършили престъпления до 31 май, съобщава БиБиСи.

Амнистията „обхваща" и участниците в опозиционните движения, включително и членовете на забранената в страната организация „Братя мюсюлмани."

Протестите в Сирия с искания за реформи продължават вече няколко месеца. Според данните на правозащитните организации при сблъсъците между демонстранти и правителствени части са загинали хиляди души, а повече от 10 000 сирийци са арестувани.

Американските власти са сдържани по отношение на обявената амнистия от страната на сирийския президент. Те поясниха, че ще изчакват да видят дали Башар Асад ще приложи в действие обявения декрет за обща амнистия за политическите затворници в страната.

Той каза много неща през последните седмици и месеци, но ние видяхме много малко конкретни действия от президента Асад, заяви заместник-говорителят на Държавния департамент на САЩ Марк Тонер.

„Смятам, че ние просто чакаме да видим дали ще последват действия", добави той.

Междувременно сирийската опозиция в изгнание се събра, за да изработи план за демократична Сирия. Това е първото официално събиране на активисти от началото на протестното движение срещу управляващите.

Целта е да се излезе с пътна карта за освобождаване на Сирия от репресиите и за подкрепа на революцията за свобода и демокрация, заявиха от "Мюсюлмански братя".