Сирийският президент Башар Асад посети Оман в понеделник - първото му официално посещение в страната от Персийския залив след повече от десетилетие гражданска война в страната, съобщи оманското външно министерство.

Еднодневното пътуване за среща със султан Хайтам бин Тарек се състоя две седмици след земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер, което засегна Югоизточна Турция и Северна Сирия и отне живота на повече от 44 000 души в двете страни, припомня АФП.

Земетресението предизвика арабски протести срещу изолираното в международен план правителство на Асад, което беше изключено от Арабската лига след избухването на войната през 2011 г.

Султан Хайтам и Асад "проведоха официални разговори" в кралския дворец в Маскат, се казва в изявление на външното министерство на Оман.

Повече от 46 000 души са вече жертвите в Турция и Сирия

Повече от 46 000 души са вече жертвите в Турция и Сирия

Вероятно спасителната операция приключва тази вечер

Двамата лидери обсъдиха регионални въпроси и двустранните връзки, преди да проведат "среща на четири очи", се казва в изявлението, без да се уточняват подробности.

За разлика от други арабски държави от Персийския залив, Оман никога не е прекъсвал дипломатическите си отношения с Дамаск.

През 2018 г. Обединените арабски емирства и Бахрейн възстановиха отношенията си с правителството на Асад.

Миналата година Асад посети ОАЕ в първото си пътуване до арабска държава от началото на войната, последвано едва от посещението в Оман в понеделник.

Анализаторите твърдят, че дипломатическият импулс, породен от усилията за оказване на помощ след земетресението, би могъл да засили отношенията на Асад с други държави в Близкия изток, които досега са се противопоставяли на нормализирането.

Външният министър на Саудитска Арабия заяви в събота, че в арабския свят се изгражда консенсус, че е необходим нов подход към Сирия за справяне с хуманитарни кризи, включително земетресението.

За ЕС е "абсолютно несправедливо" да го обвиняват, че не помага на Сирия

За ЕС е "абсолютно несправедливо" да го обвиняват, че не помага на Сирия

Призовава Дамаск да не политизира доставката на хуманитарна помощ

"Статуквото не работи и... трябва да намерим някакъв друг подход", заяви принц Фейсал бин Фархан на Мюнхенската конференция по сигурността.

"Какъв е този подход, все още се формулира", каза принц Фейсал бин Фархан.