Не е честно Европейският съюз да бъде обвиняван, че не е предоставил достатъчно помощ на сирийците след земетресението, което опустоши голяма част от Сирия и Турция. Това заяви специалният пратеник на ЕС за Сирия Дан Стоенеску за "Ройтерс".

Той подчерта, че Съюзът и неговите държави членки са събрали повече от 50 милиона евро за предоставяне на помощ и оказване на спасителни мисии и първа помощ както в държаните от правителството, така и в контролираните от бунтовниците райони на Сирия.

"Абсолютно несправедливо е да бъдем обвинявани, че не предоставяме помощ, когато всъщност непрекъснато вършим точно това повече от десетилетие и правим много повече дори по време на кризата със земетресението", изтъкна Стоенеску.

Над 3500 души загинаха при земетресението в Сирия, където конфликт, продължаващ 12 години, вече взе стотици хиляди жертви и принуди милиони да се разселят в страната и извън нейните граници.

ООН: Над 5 млн. души в Сирия са без дом заради земетресението

ООН: Над 5 млн. души в Сирия са без дом заради земетресението

За Сирия това е криза в кризата, след войната и икономическите сътресения

Войната раздели Сирия на контролирани от различни сили зони, което затрудни предоставянето на помощ дори преди земетресението с магнитуд 7,8 в понеделник.

Сирийското правителство, на което са наложени санкции от Запада, призова ООН за помощ, като същевременно настоя цялата помощ да се извършва в координация с Дамаск и да се доставя от територията на Сирия, а не през турската граница в бунтовническите райони.

Някои наблюдатели обвиниха Дамаск, че насочва помощта само към районите под свой контрол.

Пратка от 30 тона хуманитарна помощ от италианското правителство, включваща четири линейки и медицинско оборудване, беше доставена в Бейрут вчера на път за Дамаск. Това бе първата европейска помощ за Сирия след земетресението.

Стоенеску заяви, че ЕС насърчава държавите членки да предоставят помощ и санкциите "не възпрепятстват доставката на хуманитарна подкрепа".

Сирия разреши изпращането на хуманитарна помощ и за бунтовническите райони

Сирия разреши изпращането на хуманитарна помощ и за бунтовническите райони

След опустошителното земетресение

Той обаче допълни, че ЕС е предвидил, че хуманитарните партньори могат да поискат изключения "за хуманитарни цели и е готов да изясни допълнително тези възможности".

"Колкото повече се говори за санкциите, толкова повече честните участници, които искат да помогнат, са възпрепятствани и се страхуват да се включат в международните хуманитарни усилия", изтъкна Стоенеску.

По негови думи ЕС се опитва да вземе "достатъчно предпазни мерки", за да гарантира, че предоставената помощ ще достигне до уязвимите хора.

"Призоваваме властите в Дамаск да не политизират доставката на хуманитарна помощ и да се ангажират добросъвестно с всички хуманитарни партньори и агенции на ООН, за да помогнат на хората", настоя той.

ЕС предоставя 3.5 млн. евро спешна хуманитарна помощ на Сирия

ЕС предоставя 3.5 млн. евро спешна хуманитарна помощ на Сирия

Това ще се служи чрез Механизма за гражданска защита