Сирийският президент Башар Асад очаквано спечели президентските избори в страната, проведени на 26 май.  Той е получил 95% от гласовете. Това е съобщил Хамуда Юсеф Сабаг, председател на сирийския парламент, цитиран от АП и РТ.

Припомняме, че преди ден, Асад обяви, че критиките на Запада по отношение на президентските избори в страната, имали "нулева стойност", след като гласува в предградие на Дамаск, информира "Франс прес".

Коментирайки критиките на САЩ и ЕС, определящи изборите като "нито свободни, нито честни", Асад настоя: "Мненията ви имат нулева стойност."

Изборите се проведоха само в контролирани от правителството райони, а САЩ и Европейският съюз подчертаха, че не са били "нито свободни, нито честни".

Това са вторите избори от началото на десетгодишната гражданска война, в която загинаха над 388 000 души и бяха разселени половината от предвоенното население.

Сирия обвинява САЩ в намеса в президентските избори

Сирия обвинява САЩ в намеса в президентските избори

Очаква се Асад да спечели отново

Тъй като на опоненти в чужбина е забранено да се явяват и не се гласува в обширни територии извън контрола на правителството, Асад участва в предварително спечелена битка, след като другите двама кандидати са практически неизвестни.

55-годишният Асад управлява Сирия от 2000 година, като наследява на поста баща си Хафес Асад.