Ветеранът на крайната десница във Франция Жан-Мари льо Пен обяви, че дъщеря му Марин, която се изправя срещу центриста Еманюел Макрон на балотажа на 7 май на френските президентски избори, е трябвало да проведе по-агресивна предизборна кампания за първия тур, който се проведе в неделя, следвайки примера на Доналд Тръмп, съобщава "Ройтерс".

Спечелвайки 7,5 млн. гласа, Марин льо Пен победи предишния изборен рекорд на крайнодясната партия "Национален фронт", но не успя да надвие проевропейски настроения Макрон за първото място.

Намесата от страна на баща ѝ следва обявеното от нея в понеделник, че възнамерява да се оттегли от ежедневното управление на крайнодясната партия, която той основа, преди втория тур и бележи най-новата свада между двамата за бъдещата посока на "Националния фронт".

Марин льо Пен се оттегля като лидер на "Национален фронт"

Марин льо Пен се оттегля като лидер на "Национален фронт"

Решението е временно

"Смятам, че нейната предизборна кампания беше прекалено спокойна. Ако бях на нейно място, щях да проведа кампания, подобна на тази на Тръмп, по-открита, по-агресивна срещу онези, които са отговорни за упадъка на нашата страна, независимо дали леви или десни", коментира 88-годишният Жан-Мари льо Пен пред местно радио.

Двамата са в конфликт, откакто Марин льо Пен предприе стъпки за изчистването на имиджа на "Националния фронт" от ксенофобските асоциации в подготовката за кампанията за президентските избори.

Жан-Мари льо Пен шокира света през 2002 г. с класирането си за втория тур на президентските избори, като след това загуби категорично от консерватора Жак Ширак.

Той често е бил обвиняван в правенето на ксенофобски и антисемитски изявления, а дъщеря му го изгони от партията през 2015 г., макар че като основател на партията той остава влиятелна фигура в партията.

Друг признак за влиянието му е, че "Националният фронт" взе назаем около 6 млн. евро от политическа фондация, която той ръководи.

Решението на Марин льо Пен да се откаже от ежедневното управление на партията изглежда е опит да се представи пред избирателите, че е над ограничения свят на политиката на "Националния фронт" и да разшири привлекателността си към по-широк електорат преди решаващия втори тур.