Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обяви, че той ще наложи вето на самостоятелен законопроект, подкрепен от републиканците в Камарата на представителите, който ще предостави помощ на Израел. Това съобщи агенция Ройтерс. Белият дом настоява за по-широка мярка за предоставяне на помощ на Украйна и Израел и предоставяне на нови средства за сигурността на границите.

Администрацията на държавният глава силно насърчава и двете камари на Конгреса да отхвърлят този политически трик и вместо това бързо да изпратят двупартийния Закон за спешни допълнителни бюджетни кредити за национална сигурност на бюрото на президента.

Длъжностни лица от администрацията на президента работят от месеци с демократите и републиканците в Сената по нов пакет военна помощ за Украйна и Израел. Мярката на стойност 118 милиарда долара също така ще предостави хуманитарна помощ на цивилни, засегнати от глобални конфликти.

Председателят на Камарата на представителите на Републиканската партия Майк Джонсън посочи, че Камарата ще отхвърли двупартийния законопроект на Сената и вместо това тази седмица ще гласува мярка, предоставяща помощ само на Израел.

По думите му заявките на Джо Байдън да наложи вето на мярката е акт на предателство. Заплашвайки да наложи вето на помощта за Израел и нашите военни сили, президентът изоставя нашия съюзник в момента на най-голяма нужда, подчерта той.

Пробив в отпускането на помощ за Украйна и Израел

Пробив в отпускането на помощ за Украйна и Израел

Гласуването ще е в сряда