Преговарящите в Сената на САЩ представиха подготвения от тях законопроект за сигурността на американско-мексиканската граница на стойност 118,28 млрд. долара, който беше условието на републиканците за деблокиране на помощта за Украйна, съобщиха медиите.

Законопроектът от 370 страници беше изготвен след месеци на преговори между администрацията и сенаторите от двете партии.

Той включва 60,06 млрд. долара за подпомагане на Украйна, 14,1 млрд. долара за подпомагане на Израел, 2,44 млрд. долара за подпомагане на операциите на Централното командване на САЩ "и покриване на бойните разходи, свързани с конфликта в Червено море".

От тези 60,06 млрд. долара 19,85 млрд. долара ще бъдат използвани за попълване на запасите от военни оръжия и оборудване, предоставени на Украйна от складовете на Пентагона; 13,8 млрд. долара - за закупуване от Украйна на оръжия и боеприпаси от САЩ; 14,8 млрд. долара - за продължаване на американската подкрепа за Украйна чрез военно обучение, обмен на разузнавателна информация и други дейности за подкрепа.

Документът включва и 8 млн. долара за продължаване на надзора на американската помощ.

Освен това се планира да бъдат отпуснати 10 млрд. долара за хуманитарна помощ за населението на ивицата Газа и Западния бряг.

Предвидени са и 4,83 млрд. долара "за подкрепа на ключови регионални партньори в Индо-Тихоокеанския регион и за възпиране на агресията на китайското правителство".

Лидерът на демократичното мнозинство в Сената Чък Шумър заяви, че възнамерява да подложи законопроекта на гласуване в сряда.

Постигането на споразумение беше приветствано от президента Джо Байдън. Той заяви: "Силно я подкрепям."

В разпространеното от Белия дом изявление на Байдън се казва, че приемането на законопроекта ще позволи на САЩ да "продължат жизненоважната работа с партньорите по света" в подкрепа на Украйна, както и да "осигурят на Израел всичко, от което се нуждае".

Парите на Унгария няма да отидат в Украйна, уверен Орбан

Парите на Унгария няма да отидат в Украйна, уверен Орбан

Унгарският премиер е доволен от споразумението с ЕС за помощта за Киев

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън разкритикува представения от Сената законопроект за границата, като заяви, че той няма да бъде приет в долната камара на Конгреса на САЩ.

"Ако този законопроект стигне до Камарата на представителите, той ще бъде мъртъв още при пристигането си там", написа Джонсън в социалните мрежи.

Той отбеляза, че "този законопроект е дори по-лош, отколкото очаквахме, и дори няма да се доближи до прекратяване на граничната катастрофа, която президентът създаде".

Кремъл: САЩ ще накарат Европа да плати сметката за помощта за Украйна

Кремъл: САЩ ще накарат Европа да плати сметката за помощта за Украйна

Песков вижда опити за демонизиране на Русия

Майк Джонсън на свой ред потвърди по NBC, че Камарата на представителите ще разгледа тази седмица неговия законопроект, който ще включва военна помощ за Израел в размер на 17,6 млрд. долара, както и "необходимото финансиране за американските военни сили в региона на Близкия изток".

Тя не включва помощ за Украйна или финансиране на сигурността на границите.