Европейските служители, които говорят за перспективата за война с Русия, се опитват да демонизират Москва. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

Той предупреди, че Съединените щати ще се опитат да накарат Европа да плати сметката за подкрепата за Украйна.

Запитан за информация на "Уол стрийт джърнъл", че европейски служители са изразили загриженост относно риска от конфликт с Русия, Песков отвърна: "Ситуацията е очевидна: това са опити да се демонизира Русия, да се създаде образ на враг, който се използва за измъкване на допълнителни пари от данъкоплатците".

Инвазията на руските сили в Украйна - която Москва нарича специална военна операция - доведе до най-голямата конфронтация между Запада и Русия след Кубинската ракетна криза от 1962 г. Както Москва, така и Вашингтон предупредиха за риска от конфликт между НАТО и Русия.

През 2022 г. президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че пряка конфронтация между НАТО и Русия ще предизвика Трета световна война. На свой ред руският президент Владимир Путин отхвърли изявлението на Байдън, че Русия може да нападне НАТО.

ISW: Путин не се отказал, иска още от Украйна

ISW: Путин не се отказал, иска още от Украйна

Киев насочва ударите по Крим

Руски официални лица отхвърлят като "глупости" твърденията на западни политици, че Русия може да атакува НАТО. Западни официални лица обаче припомнят, че Москва отричаше и че нейните войски ще атакуват Украйна през 2022 г.

Западът предостави на Украйна помощ и оръжия за около 250 милиарда долара, но украинската лятна контраофанзива се провали и Русия продължава да контролира около 1/5 от украинската територия.

По-рано днес европейските лидери одобриха допълнителен пакет в размер на 50 милиарда евро за подкрепа на Украйна.

Зеленски: Ако Киев падне, Русия напада половината Европа

Зеленски: Ако Киев падне, Русия напада половината Европа

Никога досега Москва не е срещала толкова силна съпротива, отсече президентът след срещата си с Байдън

"Наблюдаваме. Разбираме, че Киев продължава да изпитва проблеми, както и колективният Запад", посочи Песков относно дискусиите в ЕС.

"Очевидно ще бъде направен опит за прехвърляне на финансовата тежест от подкрепата на Вашингтон за режима в Киев върху плещите на европейските данъкоплатци", подчерта той.

Украйна твърди, че няма да се предаде, докато и последният руски войник не напусне територията ѝ. Закон, приет от украинския парламент, обяви всякакви преговори с Русия за незаконни.