Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че е "направил всичко по силите си" за страната си, преди да се съгласи на споразумението с Европейския съюз за новата помощ за Украйна и че е предотвратил риска от загуба на средства от ЕС, предназначени за Будапеща, от общия бюджет на блока.

Вчера евролидерите единодушно се съгласиха да отпуснат нова помощ в размер на 50 милиарда евро за Украйна, изпращайки послание към Съединените щати, където се появи разделение относно това дали да продължат да подкрепят Киев в борбата му срещу руската инвазия.

Споразумението дойде изненадващо бързо след седмици на съпротива от страна на Унгария, която отказа да изпрати оръжия на Украйна от началото на войната и чиито отношения с Киев бяха помрачени от напрежението заради отношението към около 150 000 етнически унгарци, живеещи в западната част на страната.

По думи на Орбан постигнатото вчера споразумение е добро.

ЕС преодоля съпротивата на Унгария срещу помощта за Украйна
Обновена

ЕС преодоля съпротивата на Унгария срещу помощта за Украйна

Съюзът единодушно прие да предостави 50 милиарда евро помощ на Киев

"Направих всичко по силите си", увери той.

"Ако тази сделка не беше постигната и Унгария беше продължила да използва правото си на вето, тогава останалите 26 държави членки пак щяха да се съгласят да изпратят парите на Украйна, но щяха да отнемат и средствата, предназначени за Унгария, и също да ги изпратят на Украйна - това щеше ли да е добре?", коментира Орбан.

Той подчерта, че администрацията му няма да участва в доставката на оръжия за Киев.

"Ние не изпращаме оръжия на Украйна, получаваме парите си от Брюксел и ще допринесем за гражданското финансиране на Украйна", посочи той.

"Дължимите ни пари ще продължат да постъпват в Унгария и нашите пари няма да отидат в Украйна. Ние не даваме пари за оръжия и 50-те милиарда евро, за които се договорихме, не отиват в Украйна за оръжия", категоричен бе премиерът.

ЕС ще саботира икономиката на Унгария при ново вето върху помощта за Украйна

ЕС ще саботира икономиката на Унгария при ново вето върху помощта за Украйна

Това предвижда поверителен план, изготвен от Брюксел

По негови думи финансовата инжекция от ЕС ще бъде насочена срещу изпадането в колапс на "фалиралата украинска държава".

След като през декември отблокира достъпа до някои траншове от фондовете на ЕС на Унгария, Европейската комисия все още задържа около 20 милиарда евро за Будапеща, чийто лидер обвинява, че е навредил на демокрацията в страната през 13-те си години на власт. Правителството на Орбан отхвърля тези обвинения.

Той повтори, че мирните преговори между Украйна и Русия трябва да започнат, тъй като вече са изминали две години от началото на войната и "времето беше на страната на руснаците".