Премиерът на Унгария Виктор Орбан потвърди, че е готов да смекчи позицията си относно предложения пакет от помощ на Европейския съюз за Украйна, който да бъде финансиран от бюджета на блока преди извънредната среща на върха тази седмица, предава "Ройтерс", цитирайки френското списание Le Point.

Забележките на Орбан, публикувани от Le Point във вторник, идват ден след като политическият директор на кабинета на Орбан каза, че Унгария е съгласна да използва бюджета на ЕС за предложен пакет от 50 милиарда евро помощ за Киев.

"Унгария е готова да участва в решението на 27-те страни-членки на ЕС, ако се гарантира, че всяка година ще решаваме дали да изпратим тези пари или не. И това годишно решение трябва да има същото правно основание като днешното: трябва да бъде единодушно", каза Орбан.

Орбан беше остър критик на финансовата и военна подкрепа на Европейския съюз за Киев и поддържа тесни връзки с Кремъл след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Унгария беше единствената държава от ЕС, която не подкрепи пакета от помощи на среща на върха през декември.

В интервюто Орбан също каза, че е сигурен, че докладът на Financial Times, според който Европейският съюз ще саботира икономиката на Унгария, ако Будапеща продължи да блокира новата помощ за Украйна на среща на върха тази седмица, е достоверен.

"Ако "Файненшъл таймс" публикува документ, описващ сценария за финансова блокада на Унгария и изнудване срещу нас, можем да сме сигурни, че той съществува", каза той.

ЕС отрече доклада.

САЩ очакват скорошно ратифициране на Швеция за НАТО

САЩ очакват скорошно ратифициране на Швеция за НАТО

Въпреки спънките на Унгария