Президентът на САЩ Джо Байдън каза в сряда, че възнамерява да посети границата с Мексико, когато пътува следващата седмица за срещата на върха на северноамериканските лидери в Мексико Сити, съобщи CNN.

"Това е моето намерение, сега изясняваме подробностите", каза Байдън пред репортери, преди да се качи на Air Force One.

Това ще бъде първото посещение на Байдън на границата, откакто той встъпи в длъжност, докато служителите продължават да се борят с мигрантската криза и имиграционната система, която служители в цялата администрация наричат "счупена".

CNN съобщи по-рано в сряда, че служители на Белия дом обмислят добавянето на посещение на границата, когато Байдън пътува за срещата на върха.

 САЩ са арестували през март рекордни 210 000 мигранти на южната граница

САЩ са арестували през март рекордни 210 000 мигранти на южната граница

Все повече непридружени деца остават с дни в пълни бежански лагери

Окончателно решение дали да се добави граничната спирка не е взето, каза един от източниците. Възможното пътуване на Байдън до границата беше съобщено за първи път от Wall Street Journal.

Служители на Белия дом се противопоставяха на призивите на републиканците Байдън да посети границата в продължение на две години, отхвърляйки идеята като политически театър. Но в седмиците след междинните избори официални лица проучиха потенциални пътища за имиграционно законодателство в разделения Конгрес.

Но всякакви опити за имиграционна реформа вероятно ще бъдат трудна битка. През декември дългосрочната двупартийна имиграционна сделка, ръководена от републиканския сенатор Том Тилис от Северна Каролина и сенатор Кирстен Синема от Аризона, се разпадна след оскъдна републиканска подкрепа. Рамката щеше да разшири предоставените защити за имигранти без документи, които са били доведени в Съединените щати като деца, и да разшири използването на граничната политика от ерата на Тръмп.

Администрацията многократно е призовавала Конгреса да намери решение, докато се бори с масовата миграция в Западното полукълбо.

Министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас призна в сряда, че броят на срещите на мигранти на границата между САЩ и Мексико "напряга нашата система", но подчерта, че отделът управлява ситуацията.

"Ние работим в рамките на система, която е фундаментално счупена. Никой не е съгласен с това. Просто не можем да се съгласим с решението, а решението е отдавна, отдавна закъсняло. В рамките на разбитата имиграционна система, която управляваме, ние управляваме броя на срещите и сме готови да се справим с края на чл. 42, каза той по време на събитие на Washington Post в сряда.

Щатът Аризона премахва стената от контейнери на границата с Мексико

Щатът Аризона премахва стената от контейнери на границата с Мексико

Губернаторът Дъг Дюси започна изграждането на стената в Националната гора Коронадо по-рано тази година в отговор на наплива от мигранти

DHS се подготвяше за края на чл. 42 - Covid ограничение от ерата на Тръмп, което позволява на властите да отхвърлят мигранти на южната граница на САЩ - но прекратяването на пълномощията беше отложено след заповед на Върховния съд.

Припомняме, че в края на 2022 година, властите в американския щат Аризона се съгласиха да премахнат стената, направена от транспортни контейнери на границата с Мексико след протести.

Републиканският губернатор на щата, който постави бариерата, твърдеше, че тя ще спре преминаването на мигранти в САЩ. Критиците му обаче поставиха това под съмнение.

Стената направена от повече от 900 контейнера, струваше най-малко 80 милиона долара на данъкоплатците. Аризона споделя 600 км граница с Мексико. По големи участъци от нея са изградени огради от 2017 г., когато Доналд Тръмп стана президент.

Губернаторът Дъг Дюси започна изграждането на стената в Националната гора Коронадо по-рано тази година в отговор на наплива от мигранти.

Правителството на САЩ обаче осъди Дюси миналата седмица, твърдейки, че 7-километровата стена е нарушила федерална земя, тъй като не е било поискано надлежното разрешение. Беше постигнато споразумение, в резултат на което стената ще бъде премахната до началото на януари 2023 г.

Рекордна миграция от Мексико в САЩ

Рекордна миграция от Мексико в САЩ

През септември САЩ са задържали около 78 000