Историята ни научи, че когато терористите не плащат цената за своя терор, когато диктаторите не плащат цена за своята агресия, те причиняват повече хаос смърт и повече разрушения. Те продължават и цената на заплахите за Америка и света продължава да расте. Това заяви американският президент Джо Байдън в реч от Овалния кабинет в четвъртък. 

По думите му, атаките срещу Израел и нахлуването в Украйна споделят общи мотиви.

"Хамас" и Путин представляват различни заплахи, но споделят това общо: и двамата искат напълно да унищожат една съседна демокрация", каза Байдън.

Той заплаши руския си колега Владимир Путин, ако бъдат предприети по-нататъшни действия. "Така че, ако не спрем Путин, неговия апетит за власт и контрол и Украйна, той няма да се ограничи само до Украйна. Той вече заплаши на Полша, че тяхната западна земя е подарък от Русия."

За Байдън, успехът на Израел и Украйна е "жизненоважен" за сигурността на Съединените щати, а американското лидерство е това, което държи света заедно. "Американските съюзи са това, което ни държи в безопасност", каза Байдън.

Президентът предупреди, че САЩ са изправени пред повратна точка в историята на фона на продължаващата война в Израел.

"Както казах на семействата на американци, държани в плен от "Хамас", ние преследваме всяка възможност, за да върнем близките им у дома, добави той. Като президент за мен няма по-висок приоритет от безопасността на американците, държани като заложници."

Американският президент разкритикува и републиканците, изпаднали в "дребнава, партийна, гневна политика, което обаче препречи пътя на нашите отговорности като велика нация."

Белият дом иска 40 млрд. долара за Израел и 60 млрд. за Украйна

Белият дом иска 40 млрд. долара за Израел и 60 млрд. за Украйна

Това финансиране трябва да бъде одобрено от двете камари на Конгреса

Припомняме, че в четвъртък стана ясно, че Байдън планира да поиска около 100 милиарда долара в допълнителен пакет за национална сигурност тази седмица, включително 40 милиарда долара помощ за Израел, Тайван и за южната граница на САЩ и около 60 милиарда долара помощ за Украйна.

Самият Байдън каза тази седмица, че планира да поиска от депутатите да одобрят "безпрецедентен пакет за подкрепа за отбраната на Израел".

Искането за помощ за Израел като част от допълнителния пакет идва, след като Байдън пътува до Израел, за да покаже на съюзника на САЩ своята решителна подкрепа. Двама служители казаха на Си Ен Ен, че Байдън не е искал да финализира решение за това каква сума да поиска за Израел, докато не се срещне лично с премиера Бенямин Нетаняху и неговия военен кабинет и да получи подробна представа за нуждите на отбраната на страната.

Междувременно допълнителното финансиране за подпомагане на Украйна във войната й срещу Русия отдавна е основен приоритет за администрацията.

Всяка мярка за финансиране трябва да премине както в Сената, където допълнителната помощ има двупартийна подкрепа, така и в Камарата, която няма лидер от 17 дни, тъй като републиканските законодатели, които контролират камарата, остават разделени относно това дали да подкрепят консерватора Джим Джордан, съюзник на бившия Президентът Доналд Тръмп.

Байдън отива в Израел да задава "трудни въпроси", но като приятел

Байдън отива в Израел да задава "трудни въпроси", но като приятел

Той ще се срещне и с роднини на жертви заложници след нахлуването на "Хамас"

Републиканците в Камарата на представителите също са разделени относно това дали да подкрепят повече помощ, като някои крайнодесни консерватори са особено против парите за Украйна.