Според анкета, проведена от "Ройтерс" и фирмата за проучване Ipsos, намалява подкрепата сред американците от двете основни политически партии на САЩ за снабдяването на Украйна с оръжия. Това е предупредителен знак за Киев, който разчита в голяма степен на американско оръжие, за да се бори срещу Русия.

Двудневното допитване, което приключи вчера, показа, че само 41% от респондентите са съгласни с твърдението, че Вашингтон "трябва да предостави оръжия на Украйна". 35% не са съгласни, а останалите не са сигурни.

Подкрепата за доставките на оръжия от САЩ е намаляла от месец май, когато предишно проучване на "Ройтерс" и Ipsos показа, че 46% от американците подкрепят изпращането на оръжие, докато 29% са против, а останалите не са сигурни.

Байдън притеснен за помощта за Украйна след сблъсъците в Конгреса

Байдън притеснен за помощта за Украйна след сблъсъците в Конгреса

Обяснява в реч по-късно защо Киев е толкова важен

Лидерите на Конгреса на САЩ още обсъждат искането на президента Джо Байдън за 24 милиарда долара допълнително финансиране за Украйна, от които около 17 милиарда долара ще бъдат помощ за отбраната.

От началото на войната в Украйна през 2022 г. Вашингтон е похарчил 44 ​​милиарда долара за да предостави на Киев десетки танкове, хиляди ракети и милиони патрони. Украинските сили си върнаха серия от села и селища в контранастъпление, което започна през юни, но нейните войници бяха възпрепятствани от огромни руски минни полета и окопи.

Някои републиканци се противопоставят на изпращането на тези средства.

Зеленски убеден, че Киев запазва подкрепата за САЩ и Европа

Зеленски убеден, че Киев запазва подкрепата за САЩ и Европа

Тъй като всякакви паузи и забавяния във военната помощ могат да играят в полза на врага

Припомняме, че Конгресът на САЩ изключи помощта за Украйна от законопроекта за спешни случаи, за да предотврати частично затваряне на правителството. Белият дом и някои лидери на Конгреса обещаха да гласуват отделно пакет за Киев.

След гласуването във вторник председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти беше отстранен от поста си. Това увеличава несигурността, понеже някои от потенциалните му наследници са скептични относно стойността за американските данъкоплатци от подпомагането на правителството на Володимир Зеленски.

"Намаляването на подкрепата има отрицателен ефект върху подкрепата от Конгреса и в крайна сметка върху перспективите за допълнителни пакети от помощ", обясни Елизабет Хофман, директор по въпросите на Конгреса и правителството в Центъра за стратегически и международни изследвания.

Борел: Можем да направим и повече за Украйна, но не можем да заменим САЩ

Борел: Можем да направим и повече за Украйна, но не можем да заменим САЩ

Той се надява на бързото възобновяване на помощта за Украйна

По думите ѝ е нужно да бъде обявено, че голяма част от парите, отпуснати за Украйна, остават в Съединените щати и подпомагат работните места на американски производители на оръжия. Байдън съобщи в сряда, че скоро ще направи голяма реч на тема необходимостта да продължи осигуряването на средства за Зеленски.

Подкрепата за доставките на оръжия спадна и сред демократите. В последното проучване само 52% от тях подкрепиха въоръжаването на Украйна. През май подкрепата беше 61%. Сред републиканците подкрепата падна до 35%, при 39% през май. Около 34% от демократите и 56% от републиканците в анкетата се съгласиха с твърдението, че проблемите на Украйна "не са наша работа и ние не трябва да се намесваме".

Допитването беше проведено онлайн в цялата страна, като са анкетирани 1005 възрастни американци. Мярката му за точност е от около 4 процентни пункта в двете посоки.

САЩ предават на Украйна конфискувано иранско оръжие

САЩ предават на Украйна конфискувано иранско оръжие

Вашингтон търси законов начин на неговото прехвърляне