Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че Европейският съюз няма да може да компенсира Украйна с обемите на помощ, които Сащ са предоставяли досега, и затова очаква Вашингтон да вземе подходящи решения и да възобнови подкрепата възможно най-скоро, цитира думите му Би Би Си.

На 30 септември, с края на фискалната година в САЩ, изтекоха всички закони, предвиждащи американска помощ за Украйна, приети от Конгреса и подписани от президента Джо Байдън.

В същото време законът за ленд-лизинг за Украйна, приет през 2022 г., но така и не приложен, изтече, което можеше да осигури непрекъснати доставки на оръжие, в случай че други канали за помощ не могат да продължат да функционират.

Засега не е ясно дали този закон ще бъде продължен. Според Би Би Си властите в Киев мистериозно се стремяха да омаловажат значението му за Украйна през цялата тази година и избягваха да го споменават в речи и срещи с американски представители.

Президентът Байдън обеща, че въпросът с по-нататъшната помощ за Украйна ще бъде решен скоро, но не даде времева рамка кога това може да се случи. Досега неговата администрация не е внесла в Конгреса нови законопроекти за подкрепа на Украйна за текущата фискална година.

Бюджетният законопроект от 24 милиарда долара, който включваше приблизително 4 милиарда долара краткосрочна военна помощ за Украйна (която трябваше да продължи 3-4 месеца при средни темпове след руската инвазия), в крайна сметка беше изтеглен от междинния бюджет. САЩ за следващите 45 дни, спешно приети миналия уикенд, за да се предотврати спиране .

"Разбира се, Европа не може да замени Съединените щати", каза Жозеп Борел в Гранада, Испания, където срещата на върха на Европейската политическа общност беше открита в четвъртък. "Разбира се, можем да направим повече, но Съединените щати са незаменими, за да помогнат на Украйна."

Според Борел, неговата надежда, както и надеждата на всички украинци и всички, които не искат Путин да спечели тази война, е САЩ да потърсят начини да преразгледат това решение и да възстановят подкрепа за Украйна.

Зеленски убеден, че Киев запазва подкрепата за САЩ и Европа

Зеленски убеден, че Киев запазва подкрепата за САЩ и Европа

Тъй като всякакви паузи и забавяния във военната помощ могат да играят в полза на врага