Американският президент Джо Байдън и китайският лидер Си Дзинпин са обсъдили въпроса с коронавируса. Това съобщи говорителката на Белия дом Джен Псаки, цитирана от "Ройтерс".

Разговорът е продължил около 90 минути и на него е станало ясно, че установяването на произхода на COVID-19 остава приоритет на Вашингтон.

На брифинг Псаки заяви, че двамата лидери са провели откровен разговор.

По нейни думи Байдън не се е отклонявал от областите на разногласия. Тонът му обаче не бил назидателен или снизходителен, а уважителен.

Китай отряза СЗО - да търси произхода на COVID-19 другаде

Китай отряза СЗО - да търси произхода на COVID-19 другаде

Планът за втори етап проучвания пренебрегвал здравия разум

Псаки посочи, че целта на разговора е да поддържа отворени линии на комуникация, но не поясни дали са обсъдени възможни предстоящи контакти.

Американският президент е подчертал колко е важно да има възможност за лични разговори между двамата лидери.

Относно обсъждането на темата с коронавируса Псаки не отговори директно дали Байдън е предявил претенции към Си Дзинпин за нежеланието на Китай да участва във втората фаза на проучването на Световната здравна организация. Вместо това тя подчерта, че това решение на Пекин е било публично оценено от Байдън.

Китай критикува политизирането от САЩ за произхода на коронавируса

Китай критикува политизирането от САЩ за произхода на коронавируса

САЩ да поканят разследващи, защото вирусът може да е изпуснат и от лаборатория в базата Форт Детрик в Мериленд през 2019 г.