Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря в четвъртък по телефона с китайския си колега Си Дзинпин, като това е първи разговор между двамата от февруари насам, предаде "Ройтерс".

Разговорът е продължил около 90 минути, като и двамата лидери са обсъдили как да се избегне конкуренцията между двете най-големи икономики в света да се превърне в конфликт.

Китай напомня на САЩ, че не е Съветският съюз

Китай напомня на САЩ, че не е Съветският съюз

Пекин научил, че хегемонията води единствено до упадък

Разговорът беше фокусиран върху икономическите въпроси, изменението на климата и COVID-19, каза висш американски служител.

Китайските държавни медии заявиха, че разговорът е "откровен" и "задълбочен", като добави, че президентът Си каза, че политиката на САЩ по отношение на Китай създава големи трудности пред двустранните отношения.

Двете страни са се съгласили да поддържат чести контакти и да поискат от екипите на работно ниво да увеличат комуникацията.

Припомняме, че в края на август, Китай критикува политизирането от САЩ на усилията за проследяване на произхода на коронавируса, като иска да бъдат разследвани американски лаборатории, преди публикуването на доклад на американското разузнаване за вируса.

Китай заяви, че изтичането на лаборатория е много малко вероятно и се подигра с теорията, че коронавирусът е от лаборатория в Ухан.

Вместо това Пекин предложи теория, че вирусът е изпуснат от лаборатория в базата на американската армия Форт Детрик в Мериленд през 2019 г.

Китай скастри US вицепрезидента: САЩ са "егоистични" за Афганистан

Китай скастри US вицепрезидента: САЩ са "егоистични" за Афганистан

"Текущите събития в Афганистан ясно ни казват какви са правилата и редът, за които говорят САЩ"

Съвместен екип на СЗО и Китай посети Института по вирусология на Ухан, но Съединените щати заявиха, че имат притеснения относно достъпа, предоставен на разследването.