Президентът на САЩ Джо Байдън в сряда обяви "Национален месец на действие" и очерта допълнителни стъпки, които администрацията му предприема, за да постигне целта 70% ваксинирани с поне една доза ваксина срещу Covid-19 до 4 юли, предаде CNN. Става въпрос за пълнолетните американци, въпреки че през май държавният глава призова родителите на деца над 12 години да ги ваксинират срещу коронавирус.

"Ще е необходимо всички - федералното правителство, правителствата на държавите, местните, племенните и териториалните правителства, частния сектор и най-важното американците - за да стигнем до този 70%, за да можем да обявим своята независимост от Covid-19 и се освободим от хватката, държала нас, живота ни, през по-голямата част от годината", заяви Байдън в Белия дом.

Президентът каза, че САЩ се насочват към съвсем различна ситуация за това лято спрямо същия период на миналата година, когато бяха въведени блокадиза спиране разпространението на вируса. "Лято на свободата, лято на радостта, лято на събиранията и тържествата. Изцяло американско лято, което тази страна заслужава след дълга, дълга тъмна зима, която всички ние преживяхме", каза Байдън.

Байдън даде 90 дни на службите да изготвят нов доклад за произхода на COVID-19

Байдън даде 90 дни на службите да изготвят нов доклад за произхода на COVID-19

Да разследват и версията за лабораторния произход…

Президентът постави новата цел миналия месец. Целта е да да има напълно ваксинирани 160 милиона възрастни в САЩ до 4 юли. Към сряда сутринта данните на американските центрове за контрол и превенция на заболяванията показват, че 62,8% от възрастното население на САЩ е получило поне една доза и над 133,5 милиона възрастни американци са напълно ваксинирани.

Припомняме, че в края на май Байдън възложи на американското разузнаване да удвои усилията си по разследването на произхода на пандемията COVID-19 и конкретно на възможността нейният първоизточник да е китайска лаборатория. Той определи срок от 90 дни, за да бъде изготвен нов доклад от спецслужбите.

Това се налага заради липсата на единно становище в разузнавателната общност. В началото на месеца беше представен доклад, в който се посочва, че според две от спецслужбите коронавирусът е предаден на хората от животни, а според третата той е с лабораторен произход.

Общата експертна комисия на Световната здравна организация (СЗО) и Китай, разследваща произхода на COVID-19 в Ухан, не завърши работата си с окончателен извод и обяви, че не е установила източника на вируса и как се е прехвърлил от животни върху хора. Веднага след публикуването на доклада учени от цял свят призоваха разследването да продължи, с или без съдействието на Китай.

Байдън зове родителите в САЩ да ваксинират децата си над 12 години срещу COVID-19

Байдън зове родителите в САЩ да ваксинират децата си над 12 години срещу COVID-19

"Заведете ги в най-близкия ваксинационен пункт - това е лесно и безплатно"