Администрацията на американския президент Джо Байдън обмисля възможността за изгонване на руски дипломати от страната и налагане на нови санкции в отговор на враждебни действия, приписвани на Русия. Агенция "Блумбърг" съобщи за това, позовавайки се на неназовани американски служители.

Според тях администрацията на Белия дом е приключила разследване на предполагаеми "неправомерни действия" от страна на Русия, включително предполагаема намеса в изборите и кибератаки срещу правителствени агенции чрез програмата "Соларни ветрове".

Според източници санкциите срещу лица и организации от Руската федерация, както и "експулсирането на руски разузнавачи", които според Вашингтон може да са в САЩ "под дипломатическо прикритие", се считат за потенциални ответни мерки мерки.

Както каза един от събеседниците на агенцията, ответните стъпки на американската страна вероятно ще включват санкции, включително санкции срещу хора, близки до руския президент Владимир Путин, както и срещу органи, свързани с намеса в изборите.

Говорителят на Белия дом Джен Псаки заяви, че САЩ ще отговорят до дни на кибератаката и други действия, свързани с Русия.