Американският президент Джо Байдън в реч пред членовете на двете камари на Конгреса на САЩ, ще каже, че "е наследил държава в криза". Откъси от речта на държавния глава бяха разпространени от Белия дом.

"Изминаха 100 дни, откакто положих клетва, свалих ръката си от семейната ни Библия и наследих държава в криза. Най-лошата пандемия от един век. Най-лошата икономическа криза след Голямата депресия. Най-лошата атака срещу нашата демокрация след Гражданската война", - ще подчертае американският лидер.

"Сега - само след 100 дни - мога да докладвам на страната: Америка отново е на път, превръщайки опасностите в перспективи, кризата във възможности и пораженията в предимства", се казва в текста.

Байдън представя социалните си мерки пред Конгреса

Байдън представя социалните си мерки пред Конгреса

За 100-те си дни управление това е първата му поява

Очаква се президентът да говори за плана за създаване на нови работни места в страната (Американският план за заетост), който ще възлезе на 2,3 трилиона долара. Той трябва да осигури икономическо възстановяване след пандемията на коронавируса. "Американският план за работа се изчислява от независими експерти, за да създаде милиони работни места и да генерира трилиони долари икономически растеж през годините. Това са добре платени работни места, които не могат да бъдат възложени на външни изпълнители. Почти 90% от работните места, създадени по американския план за работа не изискват висше образование", каза президентът.

Американският лидер възнамерява да се върне към въпроса за демокрацията по време на речта си. "Трябва да докажем, че демокрацията все още работи, че нашето правителство все още работи и може да работи за хората. През първите 100 дни от нашата съвместна работа направихме всичко, за да възстановим вярата на хората, че нашата демокрация е способна да изпълнява своите задължения," ще отбележи държавният глава.