Президентът на САЩ Джо Байдън ще призове за нови социални мерки, сред които безплатно предучилищно образование за всички деца на 3 и 4-годишна възраст и  инвестиция от 200 милиарда долара, която ще бъде реализирана като част от неговия широк план в помощ на американските семейства.

Тези мерки ще бъдат представени в сряда в обръщение към Конгреса.

Администрацията заяви, че историческата инвестиция ще бъде от полза за 5 милиона деца и ще спести средно на семейство 13 000 долара.

Той призовава за осигуряване на федерални средства за подпомагане на щатите да предлагат предучилищна възраст, като учителите и другите служители печелят 15 долара на час.

"Тези инвестиции ще дадат предимство на американските деца и ще проправят пътя за най-образованото поколение в историята на САЩ", казаха от администрацията.

На 28 април Джо Байдън говори пред Конгреса

На 28 април Джо Байдън говори пред Конгреса

Реч по покана на Нанси Пелоси

Новите детайли са част от пакета на Байдън с над 1 трилион долара - амбициозна следваща фаза след неговата мащабна инвестиционна програма за инфраструктурата. Тази програма вече се фокусира върху така наречената човешка инфраструктура - грижи за деца, здравеопазване, образование и други.

Припомняме, че председателят на конгреса Нанси Пелоси преди 2 седмици покани американския президент Джо Байдън да направи обръщение на 28 април пред двете камари на американския законодателен орган.

"Пиша ви, за да ви поканя да говорите на общата сесия на Конгреса в сряда, 28 април, за да споделите вашата визия за решаване на проблемите и за възможностите на този исторически момент", написа Пелоси до Белия дом.

Това ще е първото му участие пред Конгреса по време на неговото президентство, започнало на 20 януари. Както отбелязва вестник The Hill, обикновено американските президенти изнасят речи пред депутатите в рамките на няколко седмици след встъпването си в длъжност, но на фона на пандемията Байдън все още не е направил това.

Това се отнася до годишната реч на ръководителя на американската администрация на Капитолийския хълм. Тъй като обаче Байдън встъпи в длъжност на държавен глава едва на 20 януари, не говорим за пълноценно традиционно послание "За състоянието на съюза", с което американският лидер се обръща всяка година към законодателите и обикновените граждани.

Какви са данъчните приоритети на Байдън и как ще събере парите за инфраструктура?

Какви са данъчните приоритети на Байдън и как ще събере парите за инфраструктура?

Републиканците е малко вероятно да вдигнат данъците посред пандемия