Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че няма намерение да се опитва да сдържа или изолира Китай, въпреки че твърди, че икономическите проблеми на страната са намалили способността ѝ да нахлуе в Тайван, съобщава "Блумбърг".

"Не искам да сдържам Китай, просто искам да съм сигурен, че имаме отношения с Китай, които са подредени, всички знаят за какво става въпрос", каза Байдън в неделя по време на пресконференция в Ханой, Виетнам.

Американският президент, който пътува до Виетнам в неделя след срещата на Г-20 в Индия, каза, че се е срещнал с китайския премиер Ли Цян по време на срещата на върха. Китайският президент Си Дзинпин реши да не присъства на Г-20.

Байдън каза, че Китай "има труден икономически проблем в момента поради редица причини, които са свързани с международния растеж и липсата на такъв, и политиките, които Китай следва".

"Не мисля, че това ще накара Китай да нахлуе в Тайван, всъщност може би обратното, вероятно няма същия капацитет, както преди", добави той.

Президентът на САЩ също се обърна към нарастващото напрежение между двете най-големи икономики в света заради техните технологични амбиции. Китай се стреми да забрани използването на iPhone за държавни предприятия - което представлява удар за Apple Inc. и разширява предварително обявените ограничения, насочени само към държавни агенции.

"Няма да продавам на Китай материал, който би увеличил капацитета им да произвеждат повече ядрени оръжия или да участват в отбранителни дейности, които противоречат на това, което повечето хора смятат за положително развитие в региона", каза той.

Huawei Technologies Co. също наскоро представи мобилен телефон, използващ технология, която САЩ се опитаха да държат далеч от ръцете на Пекин, поставяйки под въпрос ефикасността на ограниченията за чипове в САЩ.

Това разкритие дойде точно когато министърът на търговията Джина Раймондо приключваше пътуването си до Пекин и когато Байдън се готвеше да замине за срещата на върха на лидерите на Г-20 в Ню Делхи, може да провали неотдавнашните усилия на САЩ за размразяване на отношенията между двате държави.

САЩ обещаха "решителна реакция" при нападение срещу Тайван

САЩ обещаха "решителна реакция" при нападение срещу Тайван

Американски закон задължава Вашингтон да защити самоуправляващия се остров, но не е указано как

Припомняме, че в началото на септември делегация от Конгреса на Съединените щати, която бе на посещение в Тайван, каза, че Вашингтон ще действа решително, ако островът бъде нападнат и обеща да реши проблема с 19 милиарда долара закупени оръжия от САЩ.

"Знайте, че всяка враждебна непровокирана атака срещу Тайван ще доведе до решителна реакция от страна на САЩ", каза Роб Уитман, заместник-председател на Комисията по въоръжените сили в Камарата на представителите, в реч преди срещите с президента Цай Инг-Вен.

Американски закон изисква Вашингтон да предостави на Тайван средствата да се защитава и да третира всички заплахи за острова като въпроси, пораждащи "сериозна загриженост", но остава двусмислен относно това дали ще ангажира военни сили в отговор на нападение от Китай.

САЩ одобри военна помощ за Тайван по програма за суверенни държави

САЩ одобри военна помощ за Тайван по програма за суверенни държави

80 милиона долара ще бъдат отделени от средствата за Чуждестранно военно финансиране

Тайван е самоуправляващ се остров, разглеждан от Китай като неделима негова територия, който е изправен пред нарастващ военен натиск през последните години, като китайски изтребители и военноморски кораби провеждат ежедневни учения, насочени по един или друг начин към острова, като често се приближават до Тайван или го обграждат.

През годините, за да подсили отбраната си, Тайван купи оръжия на стойност 19 милиарда долара от САЩ, но повечето от тях остават недоставени.

САЩ започнаха да намират нови начини да подкрепят Тайван в помощта за отбраната. През юли Съединените щати обявиха 345 милиона долара военна помощ в основен пакет, използващ собствените запаси на Америка.

В сряда администрацията на Байдън одобри първото по рода си военно прехвърляне на САЩ в Тайван по програма, обикновено запазена за помощ на суверенни, независими държави. Сумата беше скромна - 80 милиона долара, а служителите не уточниха за какво точно ще бъдат използвани парите.

Вицепрезидентът на Тайван обвинява Китай в опит да повлияе на предстоящите избори

Вицепрезидентът на Тайван обвинява Китай в опит да повлияе на предстоящите избори

Според него Китай използва нелоялни търговски практики, които могат да повлият на гласуването