Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън одобри военна помощ за Тайван по програмата за външно военно финансиране или ЧВФ, която обикновено се използва за суверенни държави, според уведомление, изпратено до Конгреса, предава "Ройтерс".

Уведомлението, което беше видяно от Ройтерс в сряда, информира комисиите на Конгреса за намерението на Държавния департамент да отдели до 80 милиона долара средства на Чуждестранно военно финансиране (ЧВФ) в подкрепа на Тайван.

"ЧВФ ще бъде използван за укрепване на способностите за самоотбрана на Тайван чрез съвместни и комбинирани отбранителни способности и подобрена осведоменост за морската област и способности за морска сигурност", се казва в уведомлението.

Министерството на отбраната на Тайван изрази своята благодарност, но каза, че няма коментар относно подробностите за помощта, отбелязвайки, че Съединените щати вече са помогнали за укрепването на бойните способности на острова съгласно съществуващите политики и закони, съобщо Асошиейтед прес.

Конгресменът Майкъл Маккол, републикански председател на комисията по външни работи на Камарата на представителите, каза, че се радва, че администрацията "най-накрая" предоставя ЧВФ на Тайван.

"Тези оръжия не само ще помогнат на Тайван и ще защитят други демокрации в региона, но също така ще укрепят позицията на САЩ за възпиране и ще осигурят нашата национална сигурност от все по-агресивната ККП (Китайската комунистическа партия)", каза Маккол в изявление.

ЧВФ, най-голямата сметка за военна помощ, управлявана от Държавния департамент, предоставя основно безвъзмездна помощ на чужди правителства за закупуване на американско отбранително оборудване и военно обучение по програмата за чуждестранни военни продажби.

Служител на Държавния департамент потвърди уведомлението до Конгреса и каза, че решението да се предостави на Тайван помощ от ЧВФ не отразява никаква промяна в политиката на САЩ.

Китай многократно се е оплаквал на Съединените щати за военната помощ. Неговото министерство на отбраната заяви, че американската армия трябва да спре всички форми на "военно споразумение" с острова.

Съединените щати, най-важният доставчик на оръжия за Тайван, миналия месец обявиха пакет за оръжейна помощ за Тайван на стойност до 345 милиона долара.

Миналата седмица Съединените щати също одобриха възможна продажба на Тайван на стойност 500 милиона долара на инфрачервени системи за търсене и проследяване за изтребители F-16, както и друго оборудване.

Британският парламент нарече Тайван „независима държава“

Британският парламент нарече Тайван „независима държава“

Доклад на комисията критикува правителството, че не е достатъчно смело в подкрепата си на Тайван