Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън ще номинира бившия посланик на страната в Русия Уилям Бърнс за поста директор на ЦРУ. Това съобщава сайтът на преходния екип на избрания президент.

По-рано се очакваше дипломатът от кариерата Бърнс да стане държавен секретар, който пост в крайна сметка беше предложен на Антъни Блинкен.

Преходният екип подчерта, че богатият 33-годишен опит на дипломата ще му помогне да адресира редица заплахи като шеф на ЦРУ.

"Посланик Бърнс е завършен професионалист, пълен с почтеност, който ще донесе фактите и независимостта, които нашата национална сигурност изискват", се казва в официалното изявление.

В изявлението се посочва, че Бърнс ще може да се справи еднакво добре с хакерските атаки, идващи от Русия, или с "предизвикателството", което представлява Китай, или с други видове заплахи от терористи и недържавни актьори.

Байдън похвали Уилям Бърнс като човек, който ще може да ръководи разузнавателната служба, като пренебрегва политическите спорове. Демократът изрази увереност, че с Бърнс като шеф на ЦРУ "американският народ ще спи спокойно".

"Той споделя дълбоката ми вяра, че разузнаването трябва да бъде аполитично и че отдадените разузнавачи професионалисти, служещи на нашата страна, заслужават нашата благодарност и уважение", подчертава още Байдън.

Избраният вицепрезидент Камала Харис от своя страна подчерта опита на Бърнс от работата в Държавния департамент, независимо дали е работил по време на демократична или републиканска администрация. Тя изрази увереност, че ветеранът-дипломат ще ръководи ЦРУ с "независимост и почтеност".

Бърнс е бил посланик на САЩ в Русия в периода между 2005 и 2008 г. През 2009 г. той изпълнява и длъжността ръководител на Държавния департамент след оставката на Кондолиза Райс и преди встъпването в длъжност на Хилари Клинтън.