Президентът на Съединените щати Джо Байдън ще призове Конгреса да наложи минимален данък от 25% върху милиардерите като част от поредица предложени увеличения на данъците за богати лица и корпорации, съобщи Ал-джазира.

Предложеният план за разходи на Байдън също така ще удвои данъка върху капиталовите печалби за инвестиции от 20 процента на 39,6 % и ще премахне налозите върху доходите на корпорациите и богатите американци.

Бюджетният план на американския президент е представен фона на остри различия между републиканци и демократи по отношение на данъците, разходите и намаляването на дълга.

Републиканците и Белият дом са в конфликт относно повишаването на тавана на дълга. Общата сума пари, която федералното правителство има право да заема, на фона на национален дълг от 31 трилиона долара. Републиканците, водени от председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти, твърдят, че таванът не трябва да се повишава без значително съкращаване на разходите и отхвърлиха призивите за по-високи данъци.

Според Байдън планът му ще намали дефицита с близо 3 трилиона долара за 10 години, най-вече чрез увеличаване на данъците. По време на своя реч през февруари Байдън призова Конгреса да подкрепи по-високите данъци за богатите и да възнагради работата, а не само богатството.