Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в сряда нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 425 милиона долара. 

Той проведе телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски. Това съобщава "Ройтерс", като цитира изявление на Белия дом.

Пакетът включва способности за противовъздушна отбрана, боеприпаси въздух-земя, бронирани превозни средства и критични боеприпаси, се казва в изявление на Белия дом.

Зеленски в Telegram, изказа благодарност на Байдън, двете партии в Конгреса и американския народ за новия пакет и каза, че е говорил с Байдън за "плана за победа" на Киев от пет точки, който той представи пред парламента в сряда.

"Предложих да се разгледа възможността за съвместно производство на оръжия, каза той. Обсъдихме и значението на допълнителното обучение на украинските войници. Украйна, каза той, благодари на Съединените щати "за готовността им да помогнат на Украйна да укрепи позициите си, за да принуди Русия към честна дипломация".

Първоначално Байдън трябваше да се срещне лично със Зеленски в Европа, но визитата бе отложена поради урагана Милтън, който удари САЩ.

Президентът на САЩ ще отпътува за Германия в четвъртък, където ще се срещне с германския канцлер Олаф Шолц, френския президент Еманюел Макрон и британския премиер Кийр Стармър. Байдън планираше да посети и Ангола, но това пътуване е пренасрочено за първата седмица на декември, според прессекретаря на Белия дом Карин Жан-Пиер. Лична среща с украинския президент обаче не е била уговорена.

Отмененото посещение на Байдън в Европа се дължи на необходимостта президентът да се справи с последствията от урагана Милтън във Флорида, който причини значителни щети и доведе до масови евакуации.

Шолц: Трябва да помогнем на Украйна, но и да търсим начини за прекратяване на войната

Шолц: Трябва да помогнем на Украйна, но и да търсим начини за прекратяване на войната

В тази връзка Шолц потвърди готовността си да разговаря с Владимир Путин