Поканата на грузинския премиер Иракли Кобахидзе за прием за световни лидери, организиран от президента на САЩ Джо Байдън по време на Генералната асамблея на ООН е била оттеглена, съобщават грузински медии, цитирани от Ройтерс.

Според съобщенията поканата е била отменена поради "антидемократични действия, дезинформация и негативна реторика" от страна на грузинското правителство спрямо САЩ и Запада.

Грузинските официални лица посочиха, че първоначално Кобахидзе е бил поканен на събитието, но впоследствие САЩ са отказали всякакви срещи с делегацията му. В отговор председателят на парламента Шалва Папуашвили нарече решението "несериозно".

Въпреки че Грузия традиционно е била про-западно настроена и е основен получател на американска помощ след разпадането на СССР през 1991 г., отношенията между страната и западните сили се влошиха през последните месеци. Основната причина са обвиненията за авторитарни и про-руски тенденции в управлението на Грузия, особено след приемането на закон за "чуждестранните агенти", вдъхновен от руското законодателство.

ЕС може да отмени безвизовия режим за Грузия

ЕС може да отмени безвизовия режим за Грузия

Ако парламентарните избори в страната не са свободни, честни и мирни

В края на месец юли Съединените щати замразиха повече от 95 милиона долара помощ за грузинското правителство.

Блокирането на помощта е резултат от прегледа на двустранното сътрудничество, който беше обявен през май, заедно с визовите ограничения, каза Блинкън. Тези действия накараха управляващата партия в Грузия да обвини Вашингтон, че провежда политика на "заплахи и шантаж".

"Антидемократичните действия и фалшивите изявления на грузинското правителство са несъвместими с нормите за членство в Европейския съюз (ЕС) и НАТО", каза Блинкън в изявление. Вашингтон ще продължи помощта, която е в полза на народа, добави той.

Припомняме, че през юли ЕС също замрази около 30 милиона евро военна помощ за Грузия.

Европейският съюз ще намали политическите контакти с Грузия и ще обмисли замразяване на финансовата помощ за правителството, след като то прокара противоречивия закон за "чуждестранните агенти", заяви през юни върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Борел каза, че грузинското правителство отдалечава страната от ЕС, към който тя официално се стреми да се присъедини.

Бившият съветски блок започва да се строява под знамето на Путин

Бившият съветски блок започва да се строява под знамето на Путин

Кога и как ще приключи войната в Украйна ще определи какъв нов ред вероятно ще възникне