Президентът Джо Байдън подписа в Белия дом мащабен закон за здравеопазването, данъците и климата на стойност 750 млрд. долара, с което отбеляза голяма победа за своята администрация и Демократическата партия преди междинните избори, съобщи Си Ен Ен.

По време на церемонията по подписването в държавната трапезария Байдън заяви, че законодателството, наречено Закон за намаляване на инфлацията, е "един от най-значимите закони в нашата история".

"С този закон американският народ спечели, а специалните интереси загубиха", заяви Байдън пред аудитория от членове на Конгреса от Демократическата партия и представители на администрацията. "За известно време хората се съмняваха, че нещо от това ще се случи."

Байдън подписа най-мащабния закон за контрол над оръжието в САЩ от десетилетия

Байдън подписа най-мащабния закон за контрол над оръжието в САЩ от десетилетия

Животи ще бъдат спасени, обяви той

Подписването на законопроекта е последното отбелязване на голямо законодателно постижение за Байдън това лято, след като миналата седмица той вече проведе подписване в Белия дом на законопроект, насочен към увеличаване на местното производство на полупроводници и увеличаване на обезщетенията за ветераните, засегнати от токсични изгаряния в Афганистан и Ирак.

През последните няколко месеца Байдън отбеляза победи и на няколко други фронта, сред които двупартиен законопроект за реформа на оръжейната система, нареждане на успешната мисия за убийството на лидера на Ал Кайда Айман ал Зауахири, изпращане на милиарди помощи за Украйна, за да се помогне на страната да се защити от руската инвазия, и подпомагане на Финландия и Швеция да започнат процеса на присъединяване към НАТО.

По време на церемонията в Белия дом във вторник президентът подчерта значението на това, което смята за постижения на своята администрация - въпреки че беше отписан, когато предишните преговори за законодателната му програма се провалиха.

"Днес твърде често бъркаме шума със съдържанието. Твърде често бъркаме неуспехите с поражение. Твърде често даваме най-големите микрофони на критиците и циниците, които с удоволствие обявяват неуспехи, докато тези, които се стремят към реален напредък, вършат тежката работа на управлението", каза президентът пред аудиторията.

Конгресът на САЩ с ключова сделка за климата

Конгресът на САЩ с ключова сделка за климата

27 млрд. долара за развитие на нови зелени технологии

"Постигането на напредък в тази страна, толкова голяма и сложна като нашата, очевидно не е лесно. Никога не е било лесно. Но с непоколебима убеденост, ангажираност и търпение напредъкът наистина идва".