Президентът на Съединените щати Джо Байдън подписа закона за националната отбрана за финансовата 2022 г., съобщава "Ройтерс".

Това се случи, след като по-рано този месец нормативният акт беше приет с голямо мнозинство и от двете камари на парламента - 363 депутати гласуваха "за" срещу едва 70 "против". Законът получи силна подкрепа както от страна и на демократи, така и на републиканци.

Той предвижда бюджет в размер на 770 млрд. долара.

Бюджетът за отбрана ще бъде увеличен с 5% спрямо миналогодишния. Предвижда се увеличение на заплатите на военните с 2,7%.

Проектобюджетът предвижда и отпускането на 4 млрд. долара за програмата на европейската инициатива за сдържане, насочена срещу Русия. За военна помощ на Украйна ще бъдат отпуснати 300 млн. долара, а още 150 млн. долара ще бъдат насочени за сътрудничество в областта на сигурността с балтийските държави.

Конгресът на САЩ одобри $768 млрд. за отбрана за 2022 г.

Конгресът на САЩ одобри $768 млрд. за отбрана за 2022 г.

4 млрд. долара са за програма за ограничаване в Европа, насочена срещу Русия

От съгласуваната версия на проекта бяха изключени инициативите за санкции срещу газопровода "Северен поток 2", суверенния дълг на Русия и възможността за въвеждане на рестрикции срещу 35 руски граждани. Заради разногласията между републиканци и демократи проектът не беше приет и се наложи да се изработи компромисен вариант.

В съгласувания документ се предвижда удължаване на влязлото в сила ограничение за сътрудничество между Пентагона и Министерството на отбраната на Русия и забрана за използването на бюджетни средства за "извършване на каквито и да било действия, които биха признали суверенитета на Русия над Крим".

Ще бъдат отпуснати и над 7 млрд. долара за програми, свързани с регионите на Индийския и Тихия океан. Проектът включваше още разпоредба за създаване на комисия за проучване на американската военна кампания в Афганистан и забрана за прехвърляне на средства и ресурси на Пентагона към радикалното движение на талибаните.

През пролетта администрацията на американския президент поиска 753 млрд. долара от Конгреса за нуждите на отбраната. При консултациите тази сума беше увеличена. За сравнение, бюджетът за отбрана за настоящата финансова година е приблизително 740 млрд. долара.

Сенатът на САЩ даде $740 млрд. на Пентагона

Сенатът на САЩ даде $740 млрд. на Пентагона

Ново напрежение между Капитолия и Белия дом