Сенатът на САЩ одобри бюджет от $740 млрд. за Пентагона, съобщи в. "Вашингтон пост". За проекта гласуваха 84 сенатора, а 13 бяха против.

Президентът Доналд Тръмп има 10 дни да реши дали да подпише военния бюджет или да наложи "вето", както вече заплаши.

В бюджета за нуждите на Пентагона са предвидени 635,5 милиарда доларов, 26,6 милиарда са за програми в сферата на националната сигурност, свързани с министерството на енергетиката и 69 милиарда долара - за операции в чужбина.

Трябва да се отбележи, че законопроектът предвижда разширяването на санкциите срещу руските газопроводи "Турски поток" и "Северен поток 2". Мерките срещу последните включват налагане на санкции на компании, които насърчават продажбата, наемането и използването на тръбопроводи, както и осигуряването на застрахователни и технически услуги, уточнява АП.

САЩ избегнаха шътдауна засега

САЩ избегнаха шътдауна засега

Нова криза с бюджета

Освен това сенаторите одобриха допълнителни доставки на оръжие за Украйна, забрана за сътрудничество между американските и руските военни, както и санкции срещу Турция за закупуване на системата за противовъздушна отбрана С-400 и други мерки, насочени срещу Кремъл.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да наложи вето върху проектобюджета. Въпреки това, с това ниво на подкрепа в Сената и по-рано в Камарата на представителите - повече от две трети - документът ще преодолее забраната на президента.

Тръмп не е доволен от намерението на Конгреса, "вкаран" в текста на законопроекта, да промени имената на военни бази, кръстени на военните лидери на робовладелския Юг по време на Гражданската война в САЩ. Поддръжниците на инициативата казват, че тя ще помогне в борбата с расизма, докато опонентите я наричат ​​ненужно действие.

Долната камара прокара военния бюджет въпреки заплахата на Тръмп за вето

Долната камара прокара военния бюджет въпреки заплахата на Тръмп за вето

Законопроектът бе одобрен с 335 срещу 78 гласа

Американският лидер също така поиска в закона да има мерки за въвеждане на отговорност за социалните мрежи и медиите за тяхното съдържание. Това се дължи на личните акаунти на Тръмп и представители на медиите: Twitter, Facebook и други платформи често означават изявленията на президента като дезинформация или противоречиво съдържание, държавният глава ги обвинява в цензура и опити за влияние върху политиката.

Ако социалните мрежи и медиите носят юридическа отговорност за съдържанието, това ще наруши установената традиция в Съединените щати и де факто може да затрудни работата им изключително много.