Сенатът на Конгреса на САЩ одобри в сряда проектобюджета за отбрана за фискалната 2022 г. в размер на около $768 млрд. Гласуването беше излъчено от телевизионния канал C-SPAN, съобщава ТАСС.

Камарата на представителите одобри документа миналата седмица и сега ще бъде подписан от президента Джо Байдън. Приетият от Конгреса проектобюджет бе предварително съгласуван от двете камари.

Бюджетът съдържа разпоредба за отпускането на 4 милиарда долара за програмата на Европейската инициатива за ограничаване, която е насочена срещу Русия.

Предвижда се да се отпуснат 300 милиона долара за военна помощ на Украйна, а още 150 милиона долара ще бъдат изразходвани за "сътрудничество в областта на сигурността с балтийските страни".

Сенатът на САЩ даде $740 млрд. на Пентагона

Сенатът на САЩ даде $740 млрд. на Пентагона

Ново напрежение между Капитолия и Белия дом

След месеци на дебати и седмици на безпокойство, Сенатът в сряда гласува 740 милиарда долара за Пентагона, съобщават USA Today и Military Times.

Благодарение на по-високата горна линия на законопроекта, законодателите призовават за 12 повече F/A-18 Super Hornets, произведени от Boeing, отколкото администрацията поиска; още пет самолета Boeing F-15EX над 12 вече са планирани; и общо 13 кораба ― включително две атакуващи подводници и два разрушителя ― 5 повече от бюджетния план на Белия дом.

Законодателите също така решиха и за 85 самолета F-35, произведени от Lockheed Martin.

Общият размер на разходите включва параметри за увеличение на заплатите с 2,7% за всички войски от 1 януари и повторно упълномощава десетки специални възнаграждения и бонуси, които военните командири казаха, че са необходими за набиране.

По отношение на крайната военна сила, броят на армейските войници ще намалее с 900 (до 485 000) в сравнение с нивата от тази година, а морската пехота ще намали броя на войските си с 2700 (до 178 500). 

Крайната численост на ВМС ще намалее с около 900 (до 346 920), с около 700 повече моряци, отколкото Белият дом поиска. Военновъздушните сили ще нама с около 4200 души персонал (до 329 220), с около 1000 повече пилоти, отколкото администрацията поиска.

Крайната сила на космическите сили ще бъде определена на 8400 пазители.

Законопроектът разрешава 2 милиарда долара над искането на Байдън за Тихоокеанската инициатива за възпиране, предназначена да укрепи позицията на военните в региона и да възпира Китай, за общо 7,1 милиарда долара.

Законопроектът разрешава 4 милиарда долара за Европейската инициатива за възпиране, за да възпира Русия чрез засилване на сътрудничеството с източноевропейските съюзници, което е увеличение спрямо искането на Байдън от 3,4 милиарда долара. 

Русия връчи конкретни предложения на САЩ за гаранции за сигурност

Русия връчи конкретни предложения на САЩ за гаранции за сигурност

"Готови сме да започнем преговори по този важен въпрос незабавно"