Президентът на САЩ Джо Байдън подписа в петък Закона за националната отбрана, с който военнослужещите ще получат увеличение на заплатит, ще се финансира военно Украйна и Тайван, както и ще се отмени изискването в американската армия за поставяне на ваксина срещу Covid-19, съобщи CNN.

Мерките са на обща стойност 858 млрд. долара. 

В изявление след подписването Байдън каза, че актът "осигурява жизненоважни ползи, подобрява достъпа до правосъдие за военния персонал и техните семейства и включва критични органи в подкрепа на националната отбрана, външните работи и вътрешната сигурност на нашата страна".

Припомняме, че Сенатът гласува миналата седмица за приемането на мерките с двупартийна подкрепа. Преди това Камарата на представителите го одобри.

Сенатът на САЩ също одобри рекордния бюджет за отбрана за 2023 г.

Сенатът на САЩ също одобри рекордния бюджет за отбрана за 2023 г.

Приетата сума е в размер на 858 млрд. долара

Законопроектът за отбраната очертава политическия дневен ред на Министерството на отбраната и американската армия и разрешава разходи в съответствие с приоритетите на Пентагона. 817 милиарда долара отиват специално за Министерството на отбраната, което ще осигури 45 милиарда долара повече от искането на Байдън за бюджета по-рано тази година.

Увеличението за фискалната 2023 година има за цел да се справи с ефектите от инфлацията и да ускори прилагането на националната стратегия за отбрана, според комисията по въоръжените сили на Сената.

12,6 милиарда долара са за влиянието на инфлацията, 3,8 милиарда долара за военните строителни проекти и 2,5 милиарда долара за покупките на гориво, според резюме на законопроекта от комисията.

Включени са разпоредби за укрепване на военновъздушните сили и способностите за сухопътна отбрана, както и киберсигурността. Това показва продължаващата подкрепа на Конгреса за подпомагане на Украйна във войната с Русия, въпреки че няколко републикански депутати повдигнаха въпроси относно продължаващата помощ от САЩ.

Освен това се включва специфична програма за модернизация на отбраната за Тайван за възпиране на агресия от Китай.