Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в петък, че скоро планира да изпрати малък брой американски сили в Източна Европа, на фона на нарастващите страхове от възможна руска инвазия в Украйна, съобщи The Hill.

"Ще преместя войски в Източна Европа в страните от НАТО в близко бъдеще, каза Байдън пред репортери в база "Андрюс", след като се върна от пътуване до Питсбърг. Не твърде много."

"Ню Йорк таймс": Байдън прехвърля нови войски в Източна Европа и Прибалтика

"Ню Йорк таймс": Байдън прехвърля нови войски в Източна Европа и Прибалтика

Напрежението расте

Пентагонът постави 8500 войници в повишена готовност за потенциално разполагане в страните от НАТО в Източна Европа, а коментарите на Байдън изглежда категорично сигнализират, че поне някои от тези сили ще бъдат разположени скоро. Очаква се по-голямата част от войските да се присъединят към сили за бързо реагиране на НАТО в Източна Европа.

"Не вярваме, че президентът Путин е взел окончателно решение да използва тези сили срещу Украйна", заяви министърът на отбраната Лойд Остин. 

Припомняме, че по-рано вчера държавният глава предупреди, че има "голяма вероятност" Русия да нахлуе в Украйна следващия месец.

Русия заяви, че вижда "малко основания за оптимизъм" в разрешаването на кризата, след като Вашингтон отхвърли основните искания на Москва.

Натрупването на десетки хиляди руски войници по границите на Украйна през последните седмици разпали страховете от инвазия. Русия отрича да планира такава.

Байдън и Зеленски разговаряха два часа по телефона
Обновена

Байдън и Зеленски разговаряха два часа по телефона

Обсъдили са и възможностите за финансова подкрепа...

Президентът на САЩ е направил коментарите в телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски в четвъртък.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в четвъртък, че отговорът на САЩ оставя "малко основания за оптимизъм", но добави, че "винаги има перспективи за продължаване на диалога, това е в интерес и на нас, и на американците".