Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че има "голяма вероятност" Русия да нахлуе в Украйна следващия месец, съобщи Белият дом, цитиран от BBC.

Междувременно Русия заяви, че вижда "малко основания за оптимизъм" в разрешаването на кризата, след като Вашингтон отхвърли основните искания на Москва.

Натрупването на десетки хиляди руски войници по границите на Украйна през последните седмици разпали страховете от инвазия. Русия отрича да планира такава.

Президентът на САЩ е направил коментарите в телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски в четвъртък.

"Президентът Байдън каза, че има голяма вероятност руснаците да нахлуят в Украйна през февруари. Той го каза публично, ние предупреждаваме за това от месеци", заяви говорителката на Съвета за национална сигурност на Белия дом Емили Хорн.

По време на разговора Байдън e потвърдил готовността на Съединените щати, заедно с техните съюзници и партньори, "да реагират решително, ако Русия нахлуе в Украйна", посочва се в изявление на Белия дом. По думите на Зеленски двамата са "обсъдили последните дипломатически усилия за деескалация и са се договорили за съвместни действия за в бъдеще".

Байдън и Зеленски разговаряха два часа по телефона
Обновена

Байдън и Зеленски разговаряха два часа по телефона

Обсъдили са и възможностите за финансова подкрепа...

CNN и други американски медии обаче твърдят, че двамата президенти не са били на едно мнение относно това колко непосредствена е заплахата от руска атака. Някои военни експерти предполагат, че Русия може би изчаква земята в Украйна да замръзне, за да може да придвижи по-лесно тежко оборудване.

Москва отрича да планира нахлуване, но миналия месец отправи искания за гаранции за сигурност към Запада, включително Украйна никога да не може да се присъедини към военния алианс НАТО. САЩ отхвърлиха това ключово настояване, като същевременно предложиха на Москва - по техни думи - "сериозен дипломатически път напред".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в четвъртък, че отговорът на САЩ оставя "малко основания за оптимизъм", но добави, че "винаги има перспективи за продължаване на диалога, това е в интерес и на нас, и на американците".

САЩ свикват Съвета за сигурност заради руската агресия срeщу Украйна

САЩ свикват Съвета за сигурност заради руската агресия срeщу Украйна

Да бъде разобличено поведението на Москва...