Президентът на САЩ Джо Байдън погрешно обяви по време на реч във вторник, че САЩ са доставяли противотанкови ракетни системи "Джавелин" на Русия, а не на Украйна. Речта на президента беше излъчена от в. "Вашингтон пост".

"Преди Русия да нападне, ние се уверихме, че тя разполага с "Джавелин" и други оръжия за укрепване на отбраната, така че Украйна да бъде готова, независимо какво ще се случи", каза Джо Байдън.

Американският президент направи това изявление по време на посещение в завода на корпорацията Lockheed Martin в Алабама, където, наред с други неща, се произвеждат и системите. Системите "Джавелин" се доставят на Киев от американските власти в рамките на двустранни споразумения от пролетта на 2018 г. Тогава Украйна получи 37 такива системи и над 200 ракети.

Байдън номинира нов висш генерал на САЩ в Европа

Байдън номинира нов висш генерал на САЩ в Европа

Ген. Каволи ще поеме отговорността за около 100 000 американски войници от всички служби, разположени в Европа

Украйна подписа споразумение със САЩ за доставка на втора партида системи "Джавелин" в края на 2019 г., а през септември миналата година президентът на САЩ Джо Байдън нареди да се отпуснат 60 млн. долара помощ за Украйна, която включваше и Javelin.

В края на март помощник-секретарят на армията на САЩ по въпросите на придобиването, логистиката и технологиите Дъглас Буш заяви, че САЩ планират да увеличат производството на преносими системи за противовъздушна отбрана Javelin и Stringer.

Байдън няма конкретни планове за посещение в Украйна

Байдън няма конкретни планове за посещение в Украйна

След посещенията на високо равнище от последната седмица

В речта си Байдън заяви също, че кризата в Украйна е повратна точка в историята, която се случва на всеки шест - осем поколения. Според американския президент събитията в Украйна са "първата истинска битка" между демокрацията и автокрацията в съвременния контекст.