Президентът на САЩ Джо Байдън подчерта необходимостта от поддържане на "непрекъснат поток" от хуманитарна помощ за Газа в разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Това съобщава в понеделник "Ройтерс", като цитира изявление на Белия дом.

Байдън също така "приветства освобождаването на още двама заложници от Газа по-рано днес и потвърди ангажимента си към продължаващите усилия за осигуряване на освобождаването на всички останали заложници, взети от Хамас", добави Белият дом.

Той също така информира министър-председателя за "подкрепата на САЩ за Израел и продължаващите усилия за регионално възпиране, включително нови военни разполагания на САЩ", според Белия дом.

Израелската армия обяви готовност за безмилостни атаки срещу "Хамас", докато бившият президент на САЩ Барак Обама предупреди, че "всяка израелска военна стратегия, която пренебрегва човешките загуби, може в крайна сметка да има обратен ефект".

Палестинското министерство на здравеопазването съобщи, че броят на жертвите в Газа е надхвърлил 5000 за две седмици на израелски въздушни удари в отговор на нападението на "Хамас" на 7 октомври срещу Южен Израел. При което ислямистката групировка уби повече от 1400 души.

Властите в Газа: Над 5000 души са загинали, от които над 2000 са деца

Властите в Газа: Над 5000 души са загинали, от които над 2000 са деца

Тези данни нямат независимо потвърждение

Израел удари стотици цели в Газа от въздуха в понеделник, докато неговите войници се биеха с бойците на "Хама"с по време на нападения в обсадената палестинска ивица, където цивилни са хванати в капан в ужасяващи условия.