Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник апелира рационалните републиканци да ограничат оръжията с висок калибър и да предприемат други стъпки за предотвратяване на по-масови стрелби, като това в гимназия от последната седмица, съобщи "Ройтерс".

Изявлението му бе направено ден, след като той направи посещение в Увалде, щата Тексас, където обеща на местните жители действия за справяне с насилието. 

Проверяват действията на полицията след клането в Тексас

Проверяват действията на полицията след клането в Тексас

19 деца и учители загинаха при стрелбата в Увалде

"Нещата станаха толкова зле, че всички стават по-рационални за това, каза Байдън пред репортери, докато се връщаше от пътуването си през уикенда, за да почете паметта на 19 деца и двама учители, убити миналата седмица при най-тежката масова стрелба в училище в страната за десетилетие. Идеята за тези оръжия с висок калибър - просто няма рационална основа за това по отношение на самозащита, лов", каза Байдън.

Съединените щати станаха свидетели на стотици кланета с много жертви през последните години и подобни кръгове от разговори във Вашингтон за това как да ги намалят, не доведоха до действия от страна на Конгреса. Двете партии остават дълбоко разделени, като демократите на Байдън са отворени за нови ограничения върху покупките на оръжие, докато републиканците ревностно пазят обширна визия за правата на оръжие.

И след касапницата в Тексас Тръмп залага на оръжията

И след касапницата в Тексас Тръмп залага на оръжията

Джо Байдън иска бързи мерки

Въпросите остават почти седмица, след като 18-годишен застреля баба си, преди да се отправи към началното училище в южен Тексас, въоръжен с полуавтоматична пушка AR-15, за да убие 21 души и рани най-малко 17 други.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата разследва действията на полицията при справянето с трагедията. 

Органите на реда бяха обвинявани от обществеността за бавни действия и може да се повдигне обвинение за това. 

След стрелбата в Тексас: Байдън зове за противопоставяне на оръжейното лоби

След стрелбата в Тексас: Байдън зове за противопоставяне на оръжейното лоби

"Защо сме готови да живеем с тази касапница?", пита президентът

Местната полиция е изчакала близо час, въпреки че децата са продължавали да се обаждат на 911, молейки се за помощ, преди тактически екип на граничния патрул на САЩ да нахлуе и да убие стрелеца.

Някои демократи от Тексас също така искат отделно разследване на ФБР.

Жителите на разрушения град призоваха Байдън да "направи нещо", докато той посети в неделя и присъства на мемориал в училището, преди да се срещне със семействата и лицата за първа помощ.

"Ще го направим", каза Байдън. 

Байдън подкрепи множество действия, включително подновяване на забраната за щурмови оръжия, наложена през 90-те години на миналия век, както и проверки. Но президентът, чиито демократи контролират само тясно Конгреса, посочи ограничената власт на изпълнителните действия и призова законодателите да действат.

Демократите се нуждаят от подкрепата на 10 републикански сенатори, за да приемат някакъв закон.

Очаква се разговорите, водени от сенатор демократ Крис Мърфи от Кънектикът и републикански сенатор Джон Корнин от Тексас, да продължат тази седмица. Но Конгресът е в почивка до 6 юни, което повишава риска, че инерцията в тези последни преговори ще изчезне.

Стрелецът от Тексас предупредил във Facebook за нападението

Стрелецът от Тексас предупредил във Facebook за нападението

Той изпратил три съобщения в социалните мрежи

Някои щати, включително тези като Флорида и Кънектикът, които са изправени пред масова стрелба, отделно се опитаха да се справят с някои промени в закона за оръжията.