Държавният глава на САЩ Джо Байдън нарече руския президент Владимир Путин "луд глупак" по време на събирането на средства в сряда в Сан Франциско, съобщи Си Ен ЕН. Телевизията се позова на репортерите, пътуващи с американския президент.

"Имаме един луд човек, който е Путин. И винаги трябва да се притесняваме от ядрен конфликт. Но екзистенциалната заплаха за човечеството е климатът", заяви Байдън пред събралите се на събирането на средства.

Байдън също така разкритикува коментарите на бившия президент Доналд Тръмп, който сравни своите правни проблеми със смъртта на руския опозиционен лидер и критик на Кремъл Алексей Навални.

Президентът перифразира коментарите на предшественика си, преди да каже на присъстващите, че "ако бил застанал тук преди 10-15 години и бях казал всичко това, всички щяхте да мислите, че трябва да бъде съден".

"Той се сравнява с Навални и казва, че тъй като страната ни се е превърнала в комунистическа, той е бил преследван, както е бил преследван и Навални. Откъде, по дяволите, идва това", казал Байдън, според репортери в залата. "Ако бях застанал тук преди 10-15 години и бях казал всичко това, всички щяхте да мислите, че трябва да бъда осъден. ... Това е смайващо."

В рязък контраст с Байдън и други западни лидери, Тръмп, кандидатът за президент на Републиканската партия през 2024 г., все още не е осъдил Русия или Путин за смъртта на Навални. Президентът Джо Байдън директно обвини Путин за смъртта на Навални в наказателна колония на север от Арктическия кръг. Същото направи и основният републикански съперник на Тръмп - Ники Хейли

През последните седмици Тръмп също така няколко пъти посочи, че няма да защити страна от НАТО от руско нападение, ако тя не изпълнява насоките за разходи за отбрана - коментар, който Байдън определи като "признание, че възнамерява да даде на Путин зелена светлина за повече война и насилие".

Тръмп "дава ясно да се разбере, че ще изостави нашите съюзници от НАТО", добави Байдън след коментарите на бившия президент по-рано този месец.

Проучване: Байдън запазва малка преднина въпреки опасенията за възрастта му

Проучване: Байдън запазва малка преднина въпреки опасенията за възрастта му

Американците подкрепят сегашния държавен глава

Според Белия дом Байдън е бил представен на събирането на средства в сряда от специалистът по рисков капитал Джон Доер. Според репортерите на пула Байдън е говорил 16 минути и е благодарил на бившия председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси, която е присъствала на събирането на средства.

"Тя е най-добрият председател на Камарата на представителите, какъвто според мен е имало някога. Слава Богу, че в повечето случаи тя е била на наша страна", каза Байдън според репортерите в залата.

Президентът трябваше да присъства на второ събиране на средства в сряда в Сан Франциско.

НАТО: Електрошокът Тръмп

НАТО: Електрошокът Тръмп

Това не беше първият залп на Доналд Тръмп срещу Европа, нито срещу НАТО