Доналд Тръмп, който си навлече критики като президент на САЩ заради възхвалата си на руския лидер Владимир Путин, направи първи публичен коментар относно смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални, съобщава "Ройтерс".

Това се случи в загадъчна публикация в социалните медии, в която той не обвинява директно никого.

"Внезапната смърт на Алексей Навални ме кара да осъзнавам все повече и повече какво се случва в нашата страна", пише Тръмп в публикацията, която изглежда, че свързва смъртта на опозиционера с политическите проблеми на самия Тръмп.

"Това е бавна, стабилна прогресия, с ИЗКРИВЕНИ, радикални леви политици, прокурори и съдии, които ни водят към унищожение. Отворените граници, манипулираните избори и крайно несправедливите решения в съдебната зала РАЗРУШАВАТ АМЕРИКА. НИЕ СМЕ НАЦИЯ В УПАДЪК, ПРОВАЛЯЩА НАЦИЯ! MAGA2024", посочва той.

Ники Хейли осъди мълчанието на Тръмп за Навални

Ники Хейли осъди мълчанието на Тръмп за Навални

Или подкрепя Тръмп, или не го счита за голямо събитие, отсече съперникът на Тръмп за Белия дом

В петък президентът Джо Байдън директно обвини Путин за смъртта на Навални в наказателна колония на север от Арктическия кръг. Същото направи и основният републикански съперник на Тръмп - Ники Хейли. "Путин е отговорен за смъртта на Навални", категоричен бе Байдън.

Бивши президенти и високопоставени членове на Конгреса от двете партии също упрекнаха Путин за смъртта на най-известният опозиционен лидер в Русия. Тръмп обаче, който е фаворит за номинацията на републиканците, за да се изправи срещу Байдън на изборите през ноември, запази мълчание до днес.

По време на мандата си в Белия дом в периода 2017-2021 г. Тръмп изрази възхищение от Путин.

Миналата седмица той намекна, че Съединените щати може да не защитят от потенциална руска инвазия съюзниците си от НАТО, които не отделят достатъчно за отбрана.

Джо Байдън: Помнете, Путин е отговорен за смъртта на Навални

Джо Байдън: Помнете, Путин е отговорен за смъртта на Навални

Десетки политици от цял свят коментират смъртта на руския опозиционен лидер