Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви в сряда, че Вашингтон "при никакви обстоятелства" няма да разреши принудителното преместване на палестинския народ от Ивицата Газа и Западния бряг.

В телефонен разговор с египетския президент Абдел Фатах Ел-Сиси Байдън също изтъкна, че Съединените щати няма да позволят постоянна "обсада" на палестинския анклав или "преначертаване" на границите на Газа, разкри Белият дом в изявление.

Освен това президентът на САЩ подчерта, че Газа не може да остане "убежище" за Хамас, "където те могат да заплашват Израел и палестинците еднакво" и "да застрашат всеки път към траен мир".

Президентът на Съединените щати Джо Байдън подчерта важността на запазването на мира по ливанската граница и на Западния бряг по време на телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, съобщи Белият дом в сряда.

Президентът също така приветства споразумението, което ще гарантира безопасното освобождаване на 50 заложници, държани от Хамас, както и пауза в "боевете", което ще позволи на "много необходимата хуманитарна помощ" да влезе в Газа.

Шефът на Мосад лети до Катар

Шефът на Мосад лети до Катар

Неофициално Тел Авив е готов на 10-дневно спиране на военните действия в Газа

На фона на нарастващото напрежение в Близкия изток израелският външен министър Ели Коен предупреди, че продължаващите атаки на Хизбула може да доведат до ескалация на напрежението на северната граница на Израел с Ливан.