Вашингтон възнамерява да покаже на страните от Близкия изток, че САЩ могат да продължат да бъдат водещи в региона, заяви президентът Джо Байдън на съвместна пресконференция с израелския министър-председател Яир Лапид в четвъртък.

Президентът заяви, че планира да обсъди въпроса за правата на човека на предстоящата среща със саудитското ръководство. "Никога не съм премълчавал да говоря за правата на човека", каза Байдън, като подчерта, че причината, поради която отива в Саудитска Арабия, е много по-широка - тя е да се насърчат интересите на САЩ.

"Това, което мисля, е, че направихме грешка, като се оттеглихме от Близкия изток", подчерта американският лидер преди срещата на върха на Съвета за сътрудничество в Персийския залив, чийто домакин е Саудитска Арабия.

В сянката на Тръмп: Байдън в Саудитска Арабия

В сянката на Тръмп: Байдън в Саудитска Арабия

Десетилетия след доктрината "Никсън" изглежда така, че САЩ имат все по-ограничени възможности за партньорства в Близкия Изток, а самата доктрина е избледняващ спомен

Байдън заяви, че ще се срещне "с още девет държавни глави". "И така, има толкова много въпроси, които са заложени на карта, че искам да изясня, че можем да продължим да бъдем водещи в региона, а не да създаваме вакуум", подчерта Байдън.

"Вакуум, който се запълва от Китай и или Русия, против интересите както на Израел, така и на Съединените щати и много други държави. И така, целта на посещението е да координираме с деветте държавни глави това, което е в интерес на САЩ, а вярвам, че и в интерес на Израел", подчерта той.

Както Белият дом съобщи по-рано, Байдън възнамерява да присъства на срещата на върха на Съвета за сътрудничество в Персийския залив. Срещата на Съвета е насрочена за 16 юли в Джеда. Поканени са и лидерите на Египет, Йордания и Ирак.

Байдън готов да използва и сила срещу ядрен Иран

Байдън готов да използва и сила срещу ядрен Иран

Но като краен вариант, увери американският президент

Убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 г. обтегна отношенията между САЩ и Саудитска Арабия. САЩ твърдяха, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман лично е одобрил убийството на журналиста, тъй като е виждал в него заплаха. Рияд категорично отхвърли обвиненията на Вашингтон, но Байдън неведнъж е обещавал да работи за превръщането на кралството в нелоялна държава.

По-рано тази година Wall Street Journal съобщи, че престолонаследникът на Саудитска Арабия е отказал телефонен разговор с Байдън, който е искал да обсъди ситуацията около Украйна и възможността за увеличаване на производството на петрол, за да се намалят световните цени на въглеводородите.