Президентът на САЩ Джо Байдън подписа няколко указа, насочени към борбата срещу промените в климата. В тях се предвижда мораториум върху издаването на нови лицензи за сондажи за петрол и природен газ върху федерални терени, съобщи Би Би Си.

"Днес в Белия дом денят е посветен на климата", заяви Байдън пред журналисти при подписването на указите. По думите му досега е изгубено много време, затова не бива да се отлага предприемането на действия в тази сфера.

Джо Байдън посочи, че САЩ трябва да станат световен лидер в борбата с климатичната криза.

Байдън подписа 15 указа, върна САЩ в споразумението за климата

Байдън подписа 15 указа, върна САЩ в споразумението за климата

Задължително носене на маски във федералните институции...

Според подписаните от президента укази, в Белия дом ще бъде създаден специален офис за националната политика по отношение на климата.

Предвижда се и среща на световните лидери по въпросите на климата, която е насрочена за 22 април - Деня на Земята.

Байдън планира борбата с глобалното затопляне да се превърне в главен приоритет на външната политика и да се третира като въпрос, засягащ националната сигурност на САЩ. Той е възложил на американското разузнаване да подготви доклад за това как промените в климата ще се отразят на сигурността на страната.

Бившият държавен секретар Джон Кери, когото Байдън назначи за специален посланик по въпросите на климата, се ангажира, че състоянието на околната среда ще бъде от определящо при формирането на американската външна политика.

САЩ настояват за засилване на мерките срещу климатичните промени

САЩ настояват за засилване на мерките срещу климатичните промени

"Това е осъществимо"