Президентът на САЩ Джо Байдън в петък определи себе си като най-опитния кандидат за държавен глава на страната. Това направи той в отговор на провокативен въпрос за годините му по време на интервю за MSNBC.

"Придобих много мъдрост и знам повече от огромното мнозинство хора, каза президентът. По-опитен съм от всеки, който някога се е кандидатирал за поста. Мисля, че доказах, че съм почтен, както и ефективен", каза Байдън.

Ток навършва 82 скоро след деня на изборите през 2024 г. и би напуснал поста на 86 години, ако бъде преизбран. В миналото е отхвърлял притеснения относно възрастта си. 

Все пак социологическите проучвания показват, че възрастта на Байдън остава важна за избирателите, като мнозинството от американците казаха в анкета за NBC News, че не искат той да се кандидатира отново за поста.

Джо Байдън официално се впуска в президентската надпревара в САЩ
Обновена

Джо Байдън официално се впуска в президентската надпревара в САЩ

Държавният глава започва кампанията си за втори мандат в Белия дом

Президентът обаче предположи, че пресата е виновна за резултатите от проучванията.

Той изрази надежда работата на администрацията му да подобри и неговия рейтинг.

Байдън каза, че е готов да преговаря с републиканците за бюджета на нацията, но не и за тавана на дълга, който може да бъде ударен още на 1 юни и да предизвика фалит и евентуално катастрофални икономически реакции.

"Мисля, че трябва да изясним на американския народ, че съм готов да преговарям подробно с техния бюджет. Колко ще похарчите? Колко ще обложите с данъци? Къде можем да намалим?" каза Байдън.

Байдън каза, че председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти е ръководен от крайни фракции.

"Той е честен човек, каза Байдън за Маккарти. Републиканците наистина го поставиха в положение, в което, за да остане председател, той трябва да се съгласи - той се съгласи с неща, в които може би вярва, но са просто крайни."

САЩ заплашени от дефолт след 1 юни

САЩ заплашени от дефолт след 1 юни

За това предупреди министърът на финансите Джанет Йелън