Джо Байдън официално обяви, че ще се кандидатира за втори мандат в Белия дом на президентските избори през 2024 г., съобщава "Файненшъл таймс".

С това той сложи край на месеци на спекулации по въпроса. Кампанията му за преизбиране обаче може да доведе до реванш на Доналд Тръмп след сблъсъка им през 2020 г.

Във видео, публикувано в социалните медии, което се опитва да го представи като гласът на умереността срещу десните републиканци, президентът заявява: "Не е време за самодоволство, затова се кандидатирам за преизбиране".

На фона на кадри от щурма от 6 януари 2021 г. срещу Капитолия на САЩ, Байдън посочва, че въпросът, пред който са изправени САЩ, "е дали през следващите години ще имаме повече или по-малко свобода, повече права или по-малко". Той добавя, че "из страната екстремистите се подготвят да изземат тези фундаментални свободи".

Байдън отдавна загатва, че ще се кандидатира за втори мандат. Вчера той потвърди в Белия дом, че планира отново да се кандидатира за държавен глава и обеща да се произнесе по въпроса "много скоро".

Официалният старт на кампанията му премахва съмненията, че 80-годишният президент ще се кандидатира за преизбиране и му позволява да започне агресивно да набира средства в подкрепа на своя апарат за кампанията.

Малко вероятно е Байдън да се изправи пред сериозен конкурент от редиците на Демократическата партия. Досега единствените демократи, които са се кандидатирали за президент, са писателката Мариан Уилямсън и Робърт Кенеди-младши, племенник на покойния 35-и президент Джон Кенеди, адвокат по околната среда, станал известен с насърчаването на пропагандата срещу ваксините.

Не е изключено обаче Байдън да се изправи в тежка битка на общите избори срещу републикански опонент. Американският електорат е силно разделен и през по-голямата част от своето управление Байдън отчита трайно нискък рейтинг на одобрение.

Байдън планира преизбиране през 2024 г.

Байдън планира преизбиране през 2024 г.

В реванш с Тръмп, за Байдън би било подходящо да има всички пари, от които се нуждае, за да спечели

Тръмп остава очевидният фаворит на първичните избори на републиканците, въпреки че няколко претенденти, като губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, все още не са се включили официално в надпреварата.

Повечето национални проучвания на общественото мнение сочат, че Байдън би победил 76-годишния Тръмп на нови избори, но ще има повече трудности срещу друг републикански кандидат.

Новината днес идва точно четири години, след като Байдън стартира успешната си кандидатура за президент през 2020 г. Дългогодишният американски сенатор от Делауеър се кандидатира неуспешно за президент както през 1988 г., така и през 2008 г., а Барак Обама в крайна сметка го избра за свой вицепрезидент.

Байдън е най-възрастният действащ президент в историята на САЩ. Ако бъде преизбран, той ще бъде на 82 години в началото на втория си мандат в Белия дом и на 86 г. в края му.

32% от американците искат преизбиране за Байдън

32% от американците искат преизбиране за Байдън

Рейтингът на държавния глава отбелязва спад

Междувременно проучване на Ipsos показа, че около половината от американските демократи смятат, че президентът Джо Байдън не трябва да се кандидатира за преизбиране догодина, тъй като е твърде стар за това.

Тридневното проучване на общественото мнение, завършило ден преди днешното обявяване на кандидатурата му за втори мандат, сочи, че американската общественост не е въодушевена от перспективата за реванш между Байдън и Тръмп - около 2/3 от респондентите като цяло не искат нито единият от тях да се кандидатира отново през 2024 г.

Измежду собствените си партии 44% от запитаните от Демократическата партия заявяват, че Байдън не трябва да се кандидатира за втори мандат, в сравнение с 34% от републиканците, според които Тръмп не трябва да се впуска в нова президентска надпревара.