Президентът на САЩ Джо Байдън каза в понеделник, че планира да се кандидатира за преизбиране през 2024 г., но все още не е готов да го обяви, съобщават ЕнБиСи и "Ройтерс".

"Планирам да се кандидатирам... но все още не сме готови да го обявим". Байдън каза, че възнамерява да бъде кандидат на демократите през 2024 г., но не е направил официално изявление. И Байдън, и вицепрезидентът Камала Харис казаха, че ще се кандидатират заедно.

Висшите съветници на Белия дом са готови да вземат окончателни решения относно стартирането на кампанията за преизбиране на Байдън, съобщи NBC News, позовавайки се на няколко неидентифицирани източника.

Преднамереният подход на Байдън да направи публично достояние това, което многократно е изяснявал насаме, се ръководи от редица фактори: не се очертава голям конкурент от Демократическата партия; неговият вече обвинен предшественик поглъща светлината на политическите прожектори; и се очертава голям сблъсък с републиканците в Конгреса за разходите.

И тогава има уникални причини за Байдън да забави съобщение извън сроковете, неофициално обявени от неговия екип. "Частта с решението приключи, но той негодува от натиска да трябва да обяви това, което вече е решил", каза източник, запознат с въпроса.

Друг дългогодишен съветник, който е ръководил решенията за кандидатурата на Байдън и преди, каза, че забавянето служи и за "запазване на опцията" да не се кандидатира.

Много от хората във вътрешния кръг на Байдън бяха там преди осем години, когато той се появи на прага на обявяването на кандидатурата си във вторник вечерта, само за да заяви в Розовата градина в сряда следобед, че няма да се кандидатира през 2016 г.

Дори когато Байдън каза публично, че "възнамерява да се кандидатира" през 2024 г., той почти винаги го изразява с уговорката, че "уважава съдбата", кимване към реалната възможност обстоятелствата, независимо дали са политически или лични, да се променят и да го насочат в друга посока.

Сътрудниците обаче твърдят, че почти не се съмняват, че Байдън ще се кандидатира за втори мандат и че подготовката е в ход. Президентът се заиграваше с кандидатурата си за преизбиране на публични събития напоследък, съвпадащи с обиколка в стила на кампания в цялата администрация, рекламираща неговите законодателни постижения. И като прави това, той черпи от едно от основните си предимства в този момент - да бъде президент, а не кандидат.

Без голяма първична опозиция, Байдън има лукса да започне последната си кампания при свои условия. Байдън никога не е бил любимец на левицата, но изглежда, че прогресивното крило на Демократическата партия се е обединило зад него.

"Защо изобщо ще обявявате, когато вече сте изчистили терена, без да сте свършили никаква работа, за да победите някого?" каза източник.

Депутатът Ро Кана, D-Calif., който съпредседателства президентската кампания на сенатор Бърни Сандърс през 2020 г., каза за Байдън: "Той имаше успешни две години със значително законодателство за възстановяване на производството. Той е симпатичен и полага усилия с хората в Камарата и Сената на лична основа.

"И той е действащият президент. Хората знаят, че предизвикването на действащ президент обикновено не е добра стратегия за партията".

Отбелязвайки, че либерални сенатори като Сандърс и Елизабет Уорън от Масачузетс остават извън надпреварата в знак на уважение към Байдън, конгресменът Джим Клайбърн, D-S.C., съюзник на Байдън, каза: "Засега няма сериозен съперник. Така че няма причина той да излезе там и да се изложи на тези правила и разпоредби на кампанията, които ограничават какво можете да направите, когато сте обявен кандидат".

"Колкото по-дълго може да издържи, без да е обявен кандидат, толкова по-добре", каза Клайбърн.

Говорител на Белия дом повтори намерението на Байдън да се кандидатира за преизбиране.

"Президентът Байдън даде ясно да се разбере, че възнамерява да се кандидатира и фокусът му е върху завършването на работата, която върши за американските семейства: продължаване на връщането на производството от чужбина, допълнително намаляване на дефицита, като богатите специални интереси плащат справедливия си дял и стабилизиране за основни права като свободата на избор", каза Андрю Бейтс в изявление за NBC News. "Никога не е имало времева рамка за каквото и да е съобщение."

Склонността на Байдън да протака с официално изявление, според източник, запознат с неговото мислене, е подхранвана отчасти от републиканските вътрешни борби, особено от бившия президент Доналд Тръмп, който насочва някои от най-суровите си атаки към все още необявен основен враг, губернатора на Флорида, Рон ДеСантис.

"Ако той обяви, че се кандидатира за преизбиране, това започва да променя разговора. Защо бихте искали да направите това?" каза източникът.

Изглежда, че предизборният щаб на Байдън е базиран в Уилмингтън, Делауеър, въпреки че персоналът може да работи и в района на Вашингтон, където част от апарата на кампанията се събира в Националния комитет на Демократическата партия. Кейша Ланс Ботъмс и Седрик Ричмънд и двамата бивши високопоставени служители на Белия дом и главни заместници за кампанията на Байдън през 2020 г., се разглеждат като двама потенциални национални съпредседатели.

Байдън все още не е показал екип за ръководство на кампанията, който ще работи с неговите съветници в Белия дом, въпреки че са проведени интервюта и на потенциалните кандидати е казано да изчакат засега, каза друг източник, запознат с планирането.

Дженифър Ридър, ветеран от кампанията на Байдън за 2020 г., се очертава като основен претендент за старша роля в кампанията, като един източник подчертава, че окончателният списък все още не е заключен. Източник, запознат с планирането, идентифицира нея и осем други стратези от Демократическата партия като участници в микса за висши позиции, няколко от които са ветерани от конкурентната 2022 г. и други, които са работили по национални кампании.

Ридър има връзки с вътрешния кръг на Байдън. Тя е изпълнителен вицепрезидент в консултантската фирма на Демократическата партия Precision Strategies, която е съосновател от Джен О'Мали Дилън, която управлява успешната кампания на Байдън през 2020 г. и сега е заместник-началник на кабинета в Белия дом.

Запитана дали може да бъде избрана за мениджър на кампанията, Ридър каза в интервю: "Това е много ласкателно". "Мисля, че има обмисляне, но те със сигурност разговарят с редица хора", каза тя.

Въпреки че Байдън бе доволен да отложи стартирането на кампанията, някои фактори и крайни срокове влияят на графика.

Едно основно препятствие, което трябва да се преодолее, преди кандидатурата на Байдън да стане официална, е мястото, където DNC планира да проведе своя конгрес през 2024 г. Това съобщение, което в крайна сметка е решението на Байдън, може да дойде още тази седмица, като Атланта и Чикаго се считат за фаворити.

Законодателните крайни срокове също биха могли да създадат натиск за него да направи нещата официални не по-късно от май, след което борбата за ограничаване на дълга и преговорите за бюджета с републиканците в Конгреса вероятно ще ескалират. Министерството на финансите предупреди за неизпълнение на дълга още през юни, ако Конгресът не предприеме действия, но лидерите на Конгреса все още не са участвали в смислени дискусии.

Обявяването на кандидатура за 2024 г. по време на противопоставяне с републиканците в Конгреса е нещо, което помощниците на Байдън се надяват да избегнат. "Не можете да обявите преди фискален срив. Няма място за обявяване преди фискалната пропаст и републиканците да не ви тласнат над пропастта", каза човек, запознат с плановете за 2024 г.

Периодът на изчакване на Байдън поставя и други предизвикателства.

Едно притеснение, което съветниците на Белия дом споменаха насаме, каза човек, запознат с въпроса, е, че Байдън не може да събира пари за кампанията, докато не обяви своята кандидатура. Компромисът е, че Байдън може да изглежда и да се държи президентски, като използва пълноценно Air Force One и президентския амвон, за да разпространява своето послание, но не може да събере пари.

И все пак, ако Тръмп се окаже кандидатът на Републиканската партия, това със сигурност ще попречи на набирането на средства от демократите, казаха някои стратези. В реванш с Тръмп, казаха те, за Байдън би било подходящо да има всички пари, от които се нуждае, за да спечели.

Решението кога да се обяви нечия кандидатура "винаги се свежда до пари", каза стратег на кампанията на Демократическата партия. "Байдън не се нуждае от платформа; няма нужда да наема самолет, за да пътува из страната и да говори с хората. Той не се нуждае от кампания в момента."

"В крайна сметка той ще има нужда от малко пари", каза стратегът.

Майкъл Тонер, бивш председател на Федералната избирателна комисия, отбеляза, че провеждането на кампания създава разходи, които Байдън може да избегне, като забави обявяването. "Реалният процент на "изгаряне на пари" идва от наемането на персонал и разходите за събития", каза Тонер. "Тези президенти са свикнали с наистина хубави събития, чието организиране е скъпо. Те просто са. Това е въпрос за кокошката и яйцето: колкото по-късно започнете кампанията си, нямате нужда от толкова много пари".

Извън Белия дом комитетите за политическо действие, подкрепящи Байдън, и оперативни служители на Демократическата партия напълно очакват той да се кандидатира. Те казаха, че не са чули нищо, което да предполага друго.

"Всички ми казаха, че се подготвяме", каза стратег на Демократическата партия. "Всички външни групи говорят и са готови да продължат напред."

32% от американците искат преизбиране за Байдън

32% от американците искат преизбиране за Байдън

Рейтингът на държавния глава отбелязва спад