Президентът на САЩ Джо Байдън се надява да има споразумение за прекратяване на огъня между Израел и групировката "Хамас" по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, който започва на 10 март.

"Все още не сме го постигнали", каза той пред репортери, докато напускаше Белия дом в петък, съобщава "Ройтерс".

Припомняме, че Байдън обяви в петък и планове за въздушно военно доставяне на храна и провизии за бедстващите цивилни в Ивицата Газа.

Байдън каза, че операцията ще се проведе през следващите дни, но не даде повече подробности. Други страни, включително Йордания и Франция, вече са извършили подобни.

Най-малко 576 000 души в Ивицата Газа - една четвърт от населението на анклава - са на крачка от глада, според данни Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

САЩ одобриха пускането на помощ със самолети в Газа

САЩ одобриха пускането на помощ със самолети в Газа

Байдън каза, че операцията ще се проведе през следващите дни, но не даде повече подробности

Здравните власти в Газа съобщиха, че израелските сили са убили повече от 100 души до конвой с помощ близо до град Газа рано в четвъртък.

Израел обвини за повечето смъртни случаи тълпите около камионите с хуманитарна помощ, като твърди, че жертвите са били стъпкани или прегазени. Израелски войски по-късно стреляли по тълпите, за които смятали, че представляват заплаха.

Инцидентът подчерта провала на организираните доставки на помощ в райони на Газа, окупирани от израелските сили. Администрация и основната агенция на ООН UNRWA, затруднена от разследване за предполагаеми връзки с "Хамас".

Атаката на "Хамас" на 7 октомври уби 1200 души, предимно цивилни, и включваше залавянето на 253 заложници, според израелски данни.

Оттогава военната кампания на Израел е убила повече от 30 000 палестинци в Газа, твърдят здравните власти в управлявания от "Хамас" анклав.

"Хамас" попари оптимизма на Байдън за примирие в Газа

"Хамас" попари оптимизма на Байдън за примирие в Газа

Очакванията на САЩ не отразявали действителната ситуация на място

Поради хуманитарната катастрофа, разгръщаща се в Газа, много държави призоваха за прекратяване на огъня, но президентът Байдън каза, че инцидентът от четвъртък ще усложни преговорите за сделка, включваща примирие и освобождаване на заложници.