Избраният президент на САЩ Джо Байдън номинира дипломатите ветерани Уенди Р. Шърман и Виктория Нюланд съответно за заместник държавен секретар и заместник държавен секретар по политическите въпроси, съобщиха от кабинета му.

Шърман ръководеше преговорния екип на САЩ за сключеното през 2015 г. ядрено споразумение с Иран като заместник държавен секретар по политическите въпроси при Барак Обама.

Нюланд е работила като американски дипломат в продължение на 32 години, като е била помощник държавен секретар по европейските и евразийските въпроси, посланик в НАТО и специален пратеник и главен преговарящ по Договора за конвенционалните въоръжени сили в Европа.

Тя също е била командирована на работа в дипломатически представителства на САЩ в Русия, Китай и Монголия.

В допълнение Брайън П. Маккеън, дългогодишен съветник по външна политика на Байдън, е номиниран за заместник държавен секретар по управлението и ресурсите.

Бони Дженкинс, основателката и изпълнителен директор на Цветнокожите жени за напредване на мира, сигурността и трансформацията на конфликти, трябва да стане заместник-секретар по контрола на оръжията и международната сигурност.

На 7 февруари 2014 г. Нюланд се оказа в епицентъра на световен скандал, след като неин частен дипломатически разговор с посланика на САЩ в Украйна Джефри Паят е подслушан и пуснат в интернет. Афектирана, Нюланд изтърва репликата: "Майната му на Европейския съюз."