Президентът на САЩ Джо Байдън прогнозира в четвъртък, че скоро Швеция ще се присъедини към НАТО, съобщава "Ройтерс".

Той направи изявлението в Академията на военновъздушните сили на САЩ дни след като намекна за възможна сделка за преодоляване на съпротивата на Турция за приемането на скандинавската страна в алианса.

В реч в Колорадо Спрингс, щата Колорадо, той предупреди абсолвентите, че ще постъпят на служба във все по-нестабилен свят, цитирайки предизвикателства от Русия и Китай.

80-годишният Байдън е претърпял и лек инцидент на събитието. Спънал се е, но не се съобщава за последици.

Шефът на НАТО заминава за Турция да я убеждава за членството на Швеция

Шефът на НАТО заминава за Турция да я убеждава за членството на Швеция

След преизбирането на Ердоган има оптимизъм, че Анкара ще оттегли възраженията си

В понеделник Байдън разговаря с турския президент Реджеп Ердоган, за да го поздрави за преизбирането му. Байдън каза пред репортери, че Ердоган в повтори желанието на Анкара да закупи изтребители F-16 от Съединените щати, докато Байдън призова Анкара да се откаже от възраженията си срещу присъединяването на Швеция към НАТО.

Във встъпителната си реч Байдън каза, че НАТО е по-силен въпреки опита на руския президент Владимир Путин да разбие алианса с нахлуването си в Украйна. Това е допълнително подкрепено, каза той, от неотдавнашното приемане на Финландия, "а скоро и на Швеция. Ще се случи, обещавам ви", каза той, но не даде подробности.

В понеделник Байдън каза, че скоро ще говори отново с Ердоган. Годишната среща на върха на НАТО е във Вилнюс, Литва, през юли.

Във вторник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова Турция незабавно да финализира присъединяването на Швеция към НАТО, заявявайки, че страната вече е предприела значителни стъпки за справяне с възраженията на Анкара срещу нейното членство.

Белият дом отрече, че Байдън преследва сделка с Турция за премахване на нейната опозиция в замяна на F16.

Президентът засегна и други актуални теми от външните отношения. 

Байдън даде да се разбере също така, че Съединените щати няма да се откажат от предизвикателството, отправено от Китай на фона на дълбокото напрежение в отношенията.

С нов закон Швеция се надява Турция да я пусне в НАТО

С нов закон Швеция се надява Турция да я пусне в НАТО

Нов подход на Стокхолм към терористичните групировки

"Съединените щати не се стремят към конфликт или конфронтация с Китай. Китай и Съединените щати трябва да могат да работят заедно, където можем, за да разрешим някои глобални предизвикателства, като климата", каза той.

"Но ние сме подготвени за силна конкуренция", каза той, добавяйки, че Съединените щати ще отстояват своите интереси и тези на своите партньори.

Президентът подчерта подкрепата на САЩ за Украйна във войната с Русия.

"Подкрепата на американския народ за Украйна няма да се колебае", каза Байдън.