Ново антитерористично законодателство, което влиза в сила тази седмица, трябва да проправи пътя за присъединяването на Швеция към НАТО през следващите седмици и да преодолее турското вето, каза в сряда шведският външен министър Тобиас Билстрьом, цитиран от Ройтерс.

Швеция и Финландия кандидатстваха за членство в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. Докато Финландия се присъедини към военния алианс през април, кандидатурата на Швеция беше задържана от Турция въпреки сделката, сключена в Мадрид миналата година, докато не отговори на турските опасенията за сигурността.

"Това ново законодателство ще затвори вратичка в нашето вече съществуващо антитерористично законодателство", каза Билстрьом пред репортери в Лулео, Северна Швеция. "Швеция досега не е забранявала участието в терористична организация. Сега ще направим това."

Турция твърди, че Швеция укрива членове на екстремистки групировки (предимно кюрдски), които смята за терористи.

Швеция няма план Б за НАТО, надява се на членство през юли

Швеция няма план Б за НАТО, надява се на членство през юли

Страната все още се надява да се присъедини към Алианса на срещата на върха във Вилнюс

Новото законодателство, което според Билстрьом изпълнява ангажиментите на Швеция, поети в Мадрид, ще забрани организирането на срещи или предоставянето на логистична или финансова помощ или дори храна на забранени групировки.

Широкият обхват на закона предизвика опасения в Швеция дали той може да наруши свободата на словото и други основни права. Но правителството се надява, че с него ще убеди наскоро преизбрания турски президент Реджеп Тайип Ердоган да даде зелена светлина на членството в НАТО преди срещата на върха на алианса във Вилнюс през юли.

Ердоган е подложен на международен натиск не на последно място от Съединените щати, да подкрепи кандидатурата на Швеция за НАТО, но досега той отказва да отстъпи. Билстрьом каза, че се надява срещата на НАТО в Осло тази седмица да подчертае необходимостта от бързо присъединяване.

"Очаквам да излязат ясни послания... че Швеция е добре дошла в семейството на НАТО и че има големи очаквания, че ще станем член преди срещата на върха във Вилнюс", каза той.

Билстрьом се надяваше да се срещне с колегата си Мевлют Чавушоглу в Осло, но турският външен министър няма да присъства на срещата на министрите на страните от НАТО в норвежката столица.

Въпреки това Билстрьом каза, че двете страни ще се срещнат в рамките на Мадридския процес, "което отново е много по-важно от двама министри, които седят и пият кафе".

Новото законодателство на Швеция срещу тероризма може да бъде подложено на ранен тест.

Турция иска Швеция да преследва лица, които са прожектирали знамето на Кюрдската работническа партия (ПКК) върху сградата на парламента в Стокхолм по време на изборите в Турция.

ПКК води бунт срещу турската държава от 1984 г. насам и над 40 000 души бяха убити при сблъсъци. Тя е считана за терористична организация от Турция, Европейския съюз и САЩ.

Столтенберг потвърди, че целта е приемане на Швеция в НАТО до лятната среща на върха

Столтенберг потвърди, че целта е приемане на Швеция в НАТО до лятната среща на върха

Алиансът ще защити Швеция, ако е необходимо, дори ако тя официално не е член