Присъединяването на Швеция в НАТО до юли тази година вече не е сигурно. Това заяви в четвъртък външният министър на Швеция Тобиас Билстрьом, цитиран от "Ройтерс". 

Изявлението му дойде след новите възражения от страна на Унгария.

Билстрьом каза миналата седмица, че "се разбира от само себе си", Швеция ще стане член до срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли.

Унгария чака Швеция да "запее друга песен" за Орбан, ако иска членство в НАТО

Унгария чака Швеция да "запее друга песен" за Орбан, ако иска членство в НАТО

Будапеща задържа приемането на Стокхолм в Алианса

Припомняме обаче, че ден по-рано говорител на унгарското правителство каза, че отлага приемането на Швеция поради "оплаквания" относно миналите критики на Стокхолм към политиките на премиера Виктор Орбан.

Преди това Турция обвини Швеция в укриване на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), смятана за терористична група от Анкара и нейните западни съюзници.

Отношенията между двете държави бяха влошени и от протест през януари близо до турското посолство в Стокхолм, на който крайнодесен политик изгори копие от свещената книга на мюсюлманите, Коранът.

Правителството на Швеция заяви, че приема твърденията на Турция сериозно, но добави, че някои искания, като екстрадиране на хора, които Анкара смята за опасни, не може да изпълни.

Финландия кандидатства за членство в НАТО едновременно с Швеция. Нейното членство в НАТО беше одобрено от унгарския парламент в понеделник и се очаква скоро да бъде ратифицирано от Турция.

Турция оставила отворена вратата за Швеция в НАТО

Турция оставила отворена вратата за Швеция в НАТО

Но всичко зависи от действията на Стокхолм