Американският президент Джо Байдън няма намерение да се извинява от името на Съединените щати за използването на атомна бомба над Хирошима през 1945 г. по време на пътуването си до града в Западна Япония за срещата на върха на Г-7. Това съобщи неговият съветник по националната сигурност Джейк Съливан, цитиран от агенция "Киодо".

Байдън, като един от лидерите на Г-7, ще "отдаде почит - уважение както към историята, но също така и уважение" към японския премиер Фумио Кишида, уточни той.

Американският държавен глава ще присъства на тридневната среща на върха на Г-7, която започва утре, както е предвидено, след като в последния момент отмени други предварително планирани визити, за да се справи с буксуващите преговори за тавана на дълга в страната си.

Той ще пристигне във военноморската база на САЩ в Ивакуни, около 50 км югозападно от Хирошима, днес следобед.

Байдън ще стане вторият действащ президент на САЩ след Барак Обама, който ще посети града, опустошен от първата в света атака с атомна бомба, извършена от Съединените щати в последните дни на Втората световна война.

Австралия отказа да провежда среща на върха на "Четворката" без Байдън

Австралия отказа да провежда среща на върха на "Четворката" без Байдън

Американският лидер няма да присъства заради преговорите за тавана на дълга във Вашингтон

Предвижда се да посети Мемориалния комплекс на мира в Хирошима заедно с други лидери от Г-7 преди началото на утрешните дискусии, които ще се съсредоточат върху ключови глобални въпроси - войната на Русия срещу Украйна, веригите за доставки и чистата енергия, изкуствения интелект и ядреното разоръжаване.

Съливан отбеляза, че опасенията и проблемите, свързани с Китай, също ще бъдат разгледани на срещата на върха на Г-7.

"Смятам, че ще има сближаване около фундаменталните принципи на нашия подход към Китайската народна република", посочи той.

Това ще е второто посещение в Япония на Байдън от встъпването му в длъжност през януари 2021 г. То идва след месеци на спорове между неговата администрация и републиканците в Конгреса относно държавните разходи.

Министерството на финансите на САЩ предупреди, че още на 1 юни федералното правителство може да остане без средства, за да плати сметките си, ако Конгресът не повиши лимита на дълга.

Байдън и Конгресът все още без сделка за дълга

Байдън и Конгресът все още без сделка за дълга

Трябва да се намери решение до 1 юни

Този проблем попречи на усилията на Вашингтон да укрепи позициите си в Индо-Тихоокеанския регион, където влиянието на Китай бързо расте.

След срещата на върха Байдън първоначално планираше да спре за около три часа в Папуа Нова Гвинея, за да се срещне с лидерите на Форума на тихоокеанските острови - 18-членна група, която насърчава сътрудничеството между малки страни в Океания, а след това трябваше да посети Сидни.

С тази визита Байдън щеше да бъде първият действащ президент на САЩ, посетил тихоокеанската островна страна, която има население от близо 10 милиона души и е богата на природни ресурси.

Съливан заяви, че президентът се готви да проведе среща на върха с лидерите на тихоокеанските острови в края на тази година.

В Сидни Байдън планираше да проведе разговори с другите трима лидери от "Четворката" - австралийския премиер Антъни Албанезе, япононският му колега Фумио Кишида и индийския министър-председател Нарендра Моди.